Početna arrow Projekti arrow MEDIJI O KONFERENCIJI ZA RODITELJE
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
MEDIJI O KONFERENCIJI ZA RODITELJE

U današnjem izdanju novosadskog lista "Dnevnik" objavljen je tekst novinarke Danice Devečerski o Konferenciji za roditelje.

Prenosimo njegovu integralnu verziju: 

Pionirski koraci stanovanja uz podršku osoba s intelektualnom ometenošću i autizmom

                          Odgovor na pitanje šta će biti s mojim detetom posle mene

Posle skoro jedne decenije borbe s nepoverenjem, predrasudama, zakonskim ograničenjima i još mnogo toga u pionirskoj borbi da osobama s intelektualnom ometenošću i autizmom obezbede siguran i stabilan model života van porodice ili specijalizovane institucije stručnjaci iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u Novom Sadu uspeli su da danas u sedam stambenih jedinica podržavaju stanovanje 26 korisnika. O iskustvima, teškoćama i prednostima ovakvog stanovanja, uglavnom svojih bivših učenika, juče su govorili roditeljima dece i odraslih osoba, potencijalnih korisnika ovakvog vida životne podrške. Na konferenciji, organizovanoj u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske "Home Sweet Home", koji finansira Evropska unija, timu ŠOSO “Milan Petrović” pridružili su se i stručnjaci  Osnovne škole Josipa Matoša iz Vukovara  prezentujući svoja iskustva u ovakvom stanovanju. 

-Povezivanje naših škola, ali i Vukovarsko srijemske županije i Južnobačkog okruga u okviru ovog projekta, i za jednu i za drugu državu veoma je bitno, jer je stanovanje uz podršku, mada traje već godina, u obe zemlje i dalje pionirski poduhvat i razmena iskustava nam je dragocena - rekla je koordinatorka projekta Danijela Tamaš. -I na taj način jačamo kapacitete i senzibilišemo okruženje, jer kada smo pre desetak godina počeli, to je bila takva novina da ni zakonima nije bila predviđena. Od 2011. godine u našoj zemlji ovakvo stanovanje je regulisano i Zakonom i naš cilj sada je da povećavamo broj korisnika i omogućimo im kvalitetnu, trajnu i stabilnu podršku, a to možemo samo ukoliko smanjimo otpore i predrasude, kako kod resorno odgovornih, tako i kod roditelja i u širem i užem okruženju.

 

Po rečima Danijele Tamaš iskustvo je pokazalo da ovakav vid podrške otežavaju nesklad propisa i prakse, neadekvatno definisani minimalni uslovi, te metodologija sprovođenja propisa i finansiranje, što bi se moglo prevazići umrežavanjem i povazanoću, stvaranjem baza korisnika i njihovih potreba i zakonskom regulativom koja bi propisala da novac prati korisnika, bez obzira gde je on, jer još uvek država finansira samo život u ustanovi.

 

-Stanovanje uz podršku najbolji je odgovor na pitanje roditelja osoba s intelektualnom ometenošću i autizmom „šta će biti s mojim detetom posle mene“ - rekla je Mirjana Lazor iz Servisa za stanovanje uz podršku ŠOSO „Milan Petrović“. -Naš cilj je da ova deca ne dospeju u institucije nego da stvorimo uslove za njihovo samostalno stanovanje uz potrebnu podršku. Počeli smo 2005. godine omogućivši mladom bračnom paru gluvonemih roditelja da uz našu pomoć odgajaju svoje slepo i s intelektualnom ometenošću dete, u okviru projekta „Ja, mama i tata zajedno“. Posle toga, stanovanje uz podršku omogućili smo, u okviru projekta „Život dostojan čoveka“, dvema mladim osobama s intelektualnom ometenošću, da bi 2008. godine počeli s deinstitucionalizacijom. Te godine iz ustanova za kolektivni smeštaj, u kojima su regresirali, u stanovanje uz podršku uspeli smo da prebacimo četiri osobe, a 2010. još toliko. Danas u sedam kuća podržavamo stanovanje 26 korisnika.

 

Naglašavajući važnost saradnje s roditeljima i njihovog zdravog odnosa prema detetu, a odnosa poverenja prema Servisu i Školi, Mirjana Lazor je rekla da, za razliku od života u instituciji, stanovanje uz podršku podrazumeva individualan pristup svakom korisniku.

 

-Roditelji se još uvek teško odlučuju za ovaj vid života svoje dece, nepoverljivi su i ne uviđaju u početku njegove prednosti, ali ih s vremenom uoče i veoma su zadovoljni - rekla je Mirjana Lazor. -U ovim kućnim zajednicama korisnici imaju redovne dnevne aktivnosti, prema svojim mogućnostima, ali stalno se šire i krugovi podrške, u njihovom životu prisutni su rođaci, prijatelji i naravno naša podrška, zavisno od potrebe, tu je od povremene do dvadesetčetvoročasovne.

 

U Hrvatskoj, po rečima direktorke vukovarske škole Josipa Matoša, Ankice Birač, danas ovo više nije tabu tema, ima  puno volontera,  imaju i dobre zakone koji regulišu ovakvo stanovanje, ali ne i pretpostavke za njihovo sprovođenje. Osobama s intelektualnom ometenošću i autizmom omogućeno je školovanje do 21 godine, a od 1997. godine i stanovanje uz podršku i to najviše osam osoba u jednoj stambenoj jedinici. Danas je ovakvim vidom podrške u Hrvatskoj obuhvaćeno 280 osoba, uglavnom s intelektualnom ometenošću, dok s autizmom, kojeg je sve više, uz podršku živi 18 osoba u tri stambene jedinice.

                                                                                                           

D.Devečerski

 

                          Fondacija

 

U razvoju uslova za stanovanje s podrškom pomaže i Fondacija „Milan Petrović“, osnovana 2007. godine, kojoj roditelji osoba s posebnim potrebama ostavljaju stanove ili kuće za ovaj vid stanovanja.

-  Fondacija „Milan Petrović“ zaključila je do danas dva ugovora o posebnom staranju i nezi u stanovanju s podrškom i to su u osnovi ugovori o doživotnom izdržavanju - rekla je članica Upravnog odbora ove fondacije, advokat Svetlana Golubović. -Bili smo veoma oprezni pri zaključivanju ovih ugovora, jer tu se mnogo toga precizira i ugovorom uredi, od  toga da će osoba živeti sama u svojoj sobi, da imamo obavezu, recimo, da joj obezbedimo svakodnevne polusatne šetnje, konzumiranje određene količine voća dnevno ili nekih drugih aktivnosti na koje je ta osoba naviknuta, pa do toga da  smo se jednim ugovorom obavezali i na podršku roditelju korisnika koji je u poznim godinama. 

 
Sledeće >