Početna arrow Projekti arrow Radna sveska (vežbe grafomotorike)
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
Radna sveska (vežbe grafomotorike)

Projekat je namenjen deci u razvojnom periodu od 3 do 5 godina, roditeljima dece u razvoju i svim edukatorima (vaspitači, terapeuti, učitelji i nastavnici). Posebnu ciljnu grupu ovog projekta čine deca sa poteškoćama u usvajanju grafomotornih operacija.

Cilj projekta je prevencija disgrafije kod dece predškolskog uzrasta, rana detekcija, dijagnostika i stimulacija kroz što raniji tretman dece sa poteškoćama u razvoju fine motorike gornjih ekstremiteta i formiranju grafomotornih sposobnosti.
Radna sveska je osmišljena kao mali podsetnik razvoja grafomotorike koji će jednog dana biti dokument kojim se tempom i po kojim fazama dete razvijalo u ovoj oblasti. "Radne sveske" su štampane u štampariji škole "Milan Petrović".
Besplatna distribucija materijala je zapoceta početkom školske 2003/2004. godine u septembru.
"Radna sveska" je prvi put prezentovana na Međunarodnoj konferenciji defektologa, pod nazivom: "Novine u vaspitanju, obrazovanju i rehabilitaciji osoba sa ometenošću" u Skoplju. Nakon toga besplatna distribucija je vršena u našoj zemlji u brojnim predškolskim ustanovama, osnovnim školama, NVO kao i udruženjima roditelja dece sa poteškoćama u razvoju.
Na osnovu mišljenja strucnjaka sa Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, ŠOSO "Milan Petrović" i roditelja koji su pre samog početka projekta videli i koristili prvobitnu verziju "Radne sveske" koja je bila odštampana u 10-tak primeraka; kao i na osnovu rezultata primene "Radne sveske" u našem svakodnevnom radu sa decom sa autizmom i njihovog napretka u oblasti grafomotorike i kognitivnom razvoju, smatramo da je "Radna sveska" materijal čija primena će imati visokih rezultata u stimulaciji grafomotornih sposobnosti, percepcije, govorno jezickog i kognitivnog razvoja dece kojoj je namenjena.
Nosilac projekta je Društvo za pomoc osobama sa autizmom grada Novog Sada.
Glavni donator projekta je Ekumenska humanitarna organizacija koja nam je za izradu i štampu 1500 primeraka "Radnih svezaka" odobrila finansijska sredstva. ŠOSO "Milan Petrović" se uključila u projekat kao donator.
Celokupan ovaj materijal – ''Radna sveska grafomotorike'', i ostale sveske čija je izrada u planu činile bi serijal budućeg dijagnostičkog materijala u oblasti defektologije, a koji bi se obavljao kontinuirano, direktno u vaspitačkom procesu.

 
< Prethodno   Sledeće >