Početna arrow Aktuelnosti arrow Poziv na prezentaciju
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
Poziv na prezentaciju
Pozivamo vas da prisustvujete prezentaciji projekta "Medijska pedagogija - Carevo novo odelo" koja ce se odrzati sutra, 27. septembra, u Kulturnom centru Novog Sada u Katoličkoj porti, u sali "Tribina mladih", u 17 časova.

Medijska pedagogija je međunarodni projekat medijskog obrazovanja i medijsko-informatičkog opismenjavanja dvanaestogodišnjaka iz Francuske, Nemačke i Srbije koji razvijaju Medijski edukativni centar iz Beograda u saradnji sa Une Terre Culturelleiz Marseja i Centre Francaiseiz Berlina. Treću, poslednju fazu ovog projekta deca učesnici iz Beograda, Novog Sada i Bečeja i gosti iz Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Amerike uradili su u Novom Sadu u ŠOSO „Milan Petrović“. Učenici ove škole zajedno sa nama učestvuju i u drugim međunarodnim projektima (Obojena prava, Torba tolerancije), a do sada su puta bili u timu Medijskog edukativnog centra u veoma uspešnim medijskim projektima u Sloveniji i Nemačkoj.

Projekat „Medijska pedagogija“ je osmišljen kao međunarodna, interaktivana, interkulturalna, obrazovna platforma za podsticanje uključivanja dece iz marginalizovanih grupa u procese medijskog opismenjavanja u interesu stvaranja novih, savremenih modela nastave koji u sebi sadrže elemente filma, animacije, radio programa i internet tehnologija. Namenjen je deci prosečne starosti od 12-14 godina i njihovim nastavnicima koji, radeći u multietničkom i multikonfesionalnom okruženju stiču znanja i veštine neophodne za brže usvajanje savremenih kompjuterskih obrazovnih tehnologija, a podstiču druženje, razvijanje tolerancije, shvatanje različitosti i rušenje stereotipa i predrasuda.

Osnovni cilj projekta bio je da motivišemo decu-učesnike (a indirektno i njihovo šire okruženje) da u procesu rada na projektu (osmišljavanje tema za snimanje kratkog filma, animacije ili radio emisije) razmišljaju, razgovaraju i razumeju koje su osnovne vrednosti u životu i da kreativnim radom na produkciji medijskih elemenata pošalju poruku svojim vršnjacima, roditeljima, nastavnicima. U Novom Sadu deca su radila kombinovanu animaciju inspirisanu dobro poznatom bajkom „Carevo novo ruho“ koja im je pomogla da na zanimljiv način predstave svoje mišljenje o tome šta su prave vrednosti života. 

Projekat je rađen trojezično, na srpskom, francuskom i nemačkom i posebnim tehnikama jezičkih animacija podsticao je učesnike na učenje stranih jezika. Službeni, „tehnički“ jezik projekta je bio engleski i većina materijala nastalih tokom rada na ovom projektu su na engleskom.

 

 

 
< Prethodno   Sledeće >