Početna arrow Projekti arrow Omladinski edukativni kamp "Društvena integracija omladine ometene u razvoju"
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
Omladinski edukativni kamp "Društvena integracija omladine ometene u razvoju"

Velika Britanija, 16-23 avgust 2005.

Na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Britanskog omladinskog servisa zajednički je organizovan Omladinski edukativni kamp "Društvena integracija omladine ometene u razvoju".

Image
Kamp je realizovan u periodu od 16-23 avgusta 2005. godine, u mestu Cheshunt u Velikoj Britaniji, a učesnici su bili 5 ucenika srednje javascript:submitbutton('save'); Save Save škole "Milan Petrović" iz Novog Sada i 5 mladih iz Dečijeg sela "SOS" iz Sremske Kamenice, kao i odgovarajuća grupa mladih iz Velike Britanije (uobičajena omladinska populacija i mladi ometeni u razvoju).
Cilj kampa je bio da se kroz edukativni, kulturni i sportski program poveže uobičajena omladinska populacija sa mladima koji su ometeni u razvoju, kroz različite aktivnosti: sportske (veslanje, plivanje, vožnja kanuom i kajakom, slobodno penjanje (rock climbing) i različiti vidovi ekstremnih i vodenih sportova); kulturne (obilazak Londona i Votforda) i edukativne (učenje o drugoj kulturi, razmena iskustava i znanja, muzičke i umetničke radionice).
Uspeh ovog projekta je bio dvostruk, zato što se pokazalo da mladi ometeni u razvoju, pod uticajem uobičajene omladinske populacije, postižu mnogo bolje rezultate u sticanju novih znanja, veština i iskustava. Takode, uobičajena populacija mladih je pokazala veliku pažnju, strpljenje i brigu prema mladima ometenim u razvoju - sa kojima dosada u svojem okruženju nije imala puno dodira.
Ucesnici Kampa su: STANKO NUŽDIĆ, ADAM MITROVIĆ, DARINA MARKOVIĆ, VLADIMIR JEVREMOVIĆ, MIŠA ČERNIČEK, DARKO HORVATIĆ, DANIJELA NINIĆ, MARIJANA MAJTAN, ROBERT DUDAŠ i MUHAMED GUŠANI.

Učesnici su imali priliku da posete prestonicu Velike Britanije, London i obidu njegove zamenitosti: Bakingemsku palatu, Trafalgar skver, Parlament i dr. Takođe, organizovana je poseta fudbalskom klubu "Watford" u istoimenom gradu, gde ih je osoblje kluba fotografisalo i za nekoliko dana ce se na njihovoj internet prezentaciji naci fotografija učesnika kampa i priča o njima.
Poslednji dan je bio rezervisan za zvanicnu posetu Ambasadora Srbije i Crne Gore, gospodina Dragiše Burzana, koji je obišao kamp u društvu direktora Omladinskog servisa Hartfordšir, gospodina Bernija Talbota i bracnog para Dijane i Pitera Beklija (koji imaju status počasnih gradana Novog Sada, zbog velikog doprinosa u vidu humanitarne pomoći i u saradnji izmedu dve države).
Na generalnom sastanku svih koordinatora i organizatora kampa je urađena evaluacija projekta. Zaključeno je da su ciljevi kampa ostvareni u potpunosti.
Integracija mladih ometenih u razvoju je imala značajan edukativni uticaj na uobičajenu populacionu grupu mladih, koji su imali prilike da steknu znanje i praktično iskustvo o ovoj marginalizovanoj i često izolovanoj grupi mladih. Takode, multikulturalni karakter projekta je omogućio mladima da upoznaju nove kulture i prošire svoja znanja, ne samo o britanskoj, odnosno srpskoj kulturi, već i da steknu svest o značaju tolerancije, razumevanja i poštovanja drugih nacija, kultura i religija.
Na sastanku je odlučeno da se ovaj oblik saradnje Velike Britanije i Srbije nastavi i sledeće godine, tokom leta, sa uključivanjem novih omladinaca iz obe države. Iskristalisale su se ideje, u vidu tri potencijalna projekta:
  • organizacija kampa u Srbiji, u kapacitetima ŠOSO "Milan Petrović" na Čeneju
  • ponovo organizacija kampa u Velikoj Britaniji,
  • dvofazni projekat: prvi deo kampa se održava u Srbiji, a drugi deo u Velikoj Britaniji.
 
< Prethodno   Sledeće >