Početna arrow Aktuelnosti arrow OTVORENA IZLOŽBA ZAŠTO VOLIM SPOMEN ZBIRKU U „NOĆI MUZEJA”
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
OTVORENA IZLOŽBA ZAŠTO VOLIM SPOMEN ZBIRKU U „NOĆI MUZEJA”
Upravnica Spomen-zbirci “Pavla Beljanskog” Jasna Jovanov, vanredni profesor na departnanu za slikanje Akademije umetnosti, Bosiljka Zirojević Lečić i direktorka ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika, Slavica Marković 29. maja 2013.godine svečano su otvorile izložbu Zašto volim Spomen-zbirku u „Noći muzeja“.

 realizaciji izložbe učestvovale su tri novosadske institucije - Akademija umetnosti, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i ŠOSO „Milan Petrović“ sa domom učenika.

Tokom prethodnih godina, Akademija umetnosti i škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika uspostavile su različite vidove saradnje. Posebno je značajan zajednički rad u okviru projekta “Reciklart”, a tokom ove godine, na inicijativu Spomen-zbirke, po idejnom konceptu Akademije i uz učešće Škole, pokrenuti su i realizovani radionica, inkluzivni rad i izložba u okviru Noći muzeja 2013. godine.

Nakon posete Spomen-zbirci, uz zajednički obilazak izložbenog prostora, korisnici Radnog centra i srednjoškolci iz škole “velikog srca” upoznali su se sa kolekcijom Pavla Beljanskog. Na ovaj način sopstvene kreativne ideje mogli su da pretoče u crteže i slike, po uzoru na dela poznatih slikara. Kroz lični doživljaj viđenog nastali su radovi motivisani delima umetnika poput Nadežde Petrović, Ljubice Sokić, Koste Hakmana, Ivana Tabakovića, Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića i ostalih. Koristeći se tehnikom kolaža, papir-mašea, crtanim i oslikanim elementima, učesnici radionice su iskazali svoje doživljaje uobličene u vidu maštovitih i ekspresivnih poruka, uz bogatstvo kolorita.

Učesnici radionice i izložbe su: Dejan Gajodi, Jelena Damnjanović, Nenad Žigić, Ana Jakuš, Elena Jakuš, Marko Krasula, Mladen Malić, Samko Moravek, Ilija Stupar i Bojana Subić.

Proces aktivnosti radionice koordinirale su polaznice master studija na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu Marija Cvetković i Ana Kojić. Kustos izložbe u Spomen-zbirci je Milica Orlović Čobanov.

Zainteresovani posetioci će izložbu moći da vide do 23.juna 2013.godine.pb1.jpgpb2.jpgpb3.jpgpb4.jpg

pb.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >