Početna arrow Aktuelnosti arrow Seminar Daniela Kiša
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
Seminar Daniela Kiša

Iako slep od detinjstva, Amerikanac Danijel Kiš, vozi bicikl, planinari i samostalno se kreće kroz prostor, zahvaljujući tehnici coktanja jezikom.

Rado se odazvao pozivu Delta Fondacije da svoja iskustva i znanje prenese  slabovidoj i slepoj deci, njihovim nastavnicima i roditeljima tokom trodnevnih treninga i radionica u našoj školi.

Poznat po nadimku „čovek - slepi miš„ ili „Betmen”, Kiš za sebe kaže: „Neki ljudi misle da sam ja čudo od deteta, ali to što ja radim može svako da nauči. Najvažnije je da čovek stekne samopouzdanje i usudi se da izađe u svet“.

Svoju tehniku, Danijel je utemeljio na ljudskoj sposobnosti detektovanja položaja predmeta iz okruženja uz pomoć odašiljanja zvukova visoke frekvencije. Kiš cokće jezikom i pretvara eho u trodimenzionalnu sliku okruženja. Pošto je dugotrajno coktanje jezikom zamorno, Kiš je osmisliokutiju koja simulira coktanje.

“Kretanje u prostoru slično je tehnici slepog miša“, objašnjava Kiš. „Međutim, slike koje nastaju pred mojim unutrašnjim okom nisu tako detaljne kao slike slepog miša. Ovi sisari su mnogo bolje izvežbani nego ljudi. To se može zamisliti kao slabo sevanje svetlosti ili, na primer, kada se vozi bicikl u potpunoj tami, a svetlosni snopovi sevaju i osvetljavaju okruženje toliko da prepreke mogu da se prepoznaju. Ko se razume u tehniku, on može na nekoliko metara rastojanja da razlikuje da li pred njim stoji kamion ili auto”.

Poreklom iz Kalifornije,Kiš je studirao razvojnu psihologiju i posebnu pedagogiju i postao prva slepa osoba trener mobilnosti u SAD. Fondaciju „World Acces For The Blind“ osnovao je 2000. godine i od tada je obučio više od 5.000 učenika u 18 zemalja širom sveta.

Više o Danijelu Kišu možete pogledati na linkuhttp://www.youtube.com/watch?v=BQuuIh4aAx8

Danielovo gostovanje je izazvalo veliku medijsku pažnju. Evo nekih tekstova:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:429787-Amerikanac-moze-da-vidi-kao-slepi-mis

http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/377845/Coveksismis-slep-od-rodjenja-a-sve-vidi

http://www.kurir-info.rs/betmen-u-srbiji-slepi-amerikanac-vidi-coktanjem-clanak-747767

 

zla_3332.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

zla_3398.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

zla_3353.jpg

 

 
< Prethodno   Sledeće >