Početna arrow Aktuelnosti arrow "PRAZAN GLAS"
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
"PRAZAN GLAS"
U dobro prepoznatljivoj atmosferi koju svojim nastupom reprodukuje na publiku članovi grupe Per.Art, ljubitelji pozorišta mogli su protekli vikend, 29. i 30.03.2013.godine na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta da uživaju u premijeri njihove nove predstave "Prazan glas".

Ovo je predstava u kojoj osobe sa intelektualnom ometenošću svojim neposrednim izlaganjem doprinose stvaranju prostorau javnosti šireg od onoga u kojem nastaju i opstaju predrasude o njima samima.

Pričanjem ličnih priča, prizivanjem sećanja, neposrednim razgovorom, govorenjem poezije, kroz intimne ispovesti i izjave o vlastitom invaliditetu, izvođači publici izvode sebe i svoje stanje kao društveni konstrukt, pozivajući na nužno promišljanje o mogućnostima drugačijih društvenih odnosa.

Scene u predstavi su osmišljene tako da otvaraju jedan drugačiji nivo komunikacije između izvođača i publike kroz govor osoba sa intelektualnom ometenošću u prvom licu, ali i kroz njihove međusobne razgovore i razgovore sa publikom.

Na ovaj način, publika se suočava sa svojim vlastitim pričama, stavovima, predrasudama, ali i sa sopstvenom odgovornošću za budućnost trenutaka i odnosa suštinski bitnih za sve nas kao društvena bića, kao i za njihovu moguću aktuelizaciju van pozorišta.

Predstava nam omogućava da intelektualne sposobnosti i kapacitete dovedemo u neraskidivu vezu sa emotivnom snagom i empatičkim razumevanjem sveta u kojem živimo, stvarajući novi vid međusobne povezanosti izvođača i publike.

Izvođači: Natalija Vladisavljević, Goran Gostojić, Marijana Šugić, Snežana Bulatović, Dejan Šuljan, Marina Sremački, Marko Bašica, Vuk Vuković, Beata Perge, Bojana Stojanović, Mihailo Petrović i Dalibor Šandor

Koncept: Saša Asentić

Režija: Saša Asentić i Olivera Kovačević Crnjanski

Asistentkinja režije: Frosina Dimovska

Scenski prostor i kostim: Nataša Murge Savić

Dizajn svetla: Tihomir Boroja

Majstor tona: Dušan Jovanović

Saradnici: Tatjana Tucić, Dunja Crnjanski i Andrej Nenadov

Tonski saradnik: Predrag Petruševski

Partneri: Srpsko narodno pozorište, ŠOSO „Milan Petrović" sa Domom učenika i Erste banka

Produkcija: Per.Art - Program Umetnost i inkluzija

Grupa okupljena u Per.Art organizaciji od 1999. godine u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović” sa Domom učenika kontinuirano i sistematski radi na razvoju inkluzije u oblasti kulture, unapređenju društvenog života osoba sa intelekutalnom ometenošću i ostvarivanju njihovih prava na uživanje i stvaranje umetnosti kao i aktivno učestvovanje u kulturnom životu društvene zajednice.

glas.jpgglas1.jpgglas2.jpgglas3.jpgglas4.jpgglas6.jpgglas7.jpgglas8.jpgglas5.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >