Početna arrow Aktuelnosti arrow NOVI SAD - OPLENAC - DESPOTOVAC - NOVI SAD
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
NOVI SAD - OPLENAC - DESPOTOVAC - NOVI SAD
U saradnji dve organizacione jedinice škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“, Radnog centra i Dnevnog boravka, a u režiji turističke agencije „Mol travel“, u periodu 08-09.06.2012.godine realizovana je ekskurzija „Novi Sad - Oplenac - Despotovac - Novi Sad“.

Ekspedicija škole „velikog srca“, koju su činili 63 korisnika, sedam pratioca i osam radnih instruktora su svoje putešestvije kroz Pomoravski i Šumadijski okrug započeli razgledanjem prirodnih lepota koje krase brdo Oplenac, a prva destinacija je bila crkva Svetog Đorđa i istorijsko-memorijalni kompleks mauzolej Zadužbina Karađorđevića.

Ova petokupolna građevina je postavljena na visokom soklu od masivnog mermera. U okviru hrama se nalaze dva sarkofaga, svi zidovi su obloženi mozaikom koji se sastoji se od 725 slikanih kompozicija. Ono što fascinira i ostavlja bez daha je kripta sa 39 grobnica, koja se nalazi pod celom crkvom Sv. Đorđa, a u okviru koje je sahranjeno 22 člana Dinastije Karađorđevića.

Samo par kilometara nadomak Malog Oplenca nalazi se Karađorđev grad u Topoli, koji je između 1811. i 1813.godine sagradio Karađorđe Petrović, vođa Prvog srpskog ustanka i u njemu sazidao dva konaka i crkvu. Od nekad utvrđenog grada danas su ostali samo Karađorđev konak sa kulom i crkveni zvonik. U konaku smo imali prilike da pogledamo stalnu izložbu ličnih predmeta Vožda i autentično oružje iz Prvog srpskog ustanka, a kroz prezentaciju vodiča upoznali smo se sa vekovnom tradicijom srpskih vladara.

Nakon obilsaka niz kulturnih znamenitosti, krajem dana grupa se smestila u hotel „Resava“ u Despotovcu. U isčekivanju najvažnijeg događanja na ekskurziji - žurke, u gotovo svim sobama objekta pratilo se otvaranje 14. Evropskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Poljskoj i Ukrajini, a vatreni navijači „večitih“ rivala imali su prilike da odgledaju drugu utakmicu finalne serije košarkaške Superlige, koju su u svoju korist rešili crveno-beli.

O večernjom izlasku nećemo da trošimo reči, iznenađenja u vidu šatora, „žive“ muzike, crvenog tepiha, drvene dvokolice za venčavanje... sjajna atmosfera među korisnicima, roditeljima i zaposlenim nije izaostala...

Drugog dana putovanja obizišli smo manastir Manasija, zadužbinu despota Stefana Lazarevića, posvećena Svetoj Trojici, podignuta i živopisana između 1407. i 1418. godine i prestavlja mauzolej despota Stefana. Manastirski kompleks sastoji se od crkve unutar tvrđave nepravilne osnove. Sa masivnih zidova tvrđave diže se 11 kula među kojima se visinom ističe Despotova kula. Manasija podseća na spomenike raske škole, a resavska književna škola, čiji se ogranak objekta trenutno renovira, bila je čuvena po svojim prepisima i prevodima.

Ovogodišnja, kao i uvek na neki način jedinstvena ekskurzija se završila obilsakom Iriškog venca, a prilikom dolaska u Novi Sad na dobro poznatu lokaciju, Inkluzivno-kreativni centar, svi su mislima već bili okrenuti ka narednoj avanturi, sledećim destinacijama koji bi mogli da posetimo, pravim izazovima, nekoj novoj priči...

despotovac10.jpgdespotovac9.jpgdespotovac8.jpgdespotovac7.jpgdespotovac6.jpgdespotovac5.jpgdespotovac4.jpgdespotovac3.jpgdespotovac2.jpgdespotovac1.jpgdespotovac.jpg

 

 
< Prethodno   Sledeće >