Početna arrow Aktuelnosti arrow PREKO ZAPOŠLJAVANJA DO INKLUZIJE OSOBA SA INVALIDITETOM U SRBIJI
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
PREKO ZAPOŠLJAVANJA DO INKLUZIJE OSOBA SA INVALIDITETOM U SRBIJI
Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), zajedno sa svojim partnerom Fondacijom Soft Tulip iz Holandije, kao i pet organizacija civilnog društva iz Srbije, 5.juna 2012.godine u Hotelu Zira u Beogradu organizovali su nacionalnu konferenciju „Preko zapošljavanja do inkluzije osoba sa invaliditetom”.

Na konferenciji, koja je okupila preko 60 predstavnika organizacija civilnog društva, Vlade, ministarstva, lokalnih samouprava, centara za socijalni rad, stručnjaka i specijalizovanih ustanova za rad osoba sa invaliditetom razmatrana je mogućnost saradnje i unapređenja zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Direktorka Balkanskog fonda za lokalne inicijative Mia Vukojević je na otvaranju skupa izjavila, da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom važno da BCIF radi u partnerstvu sa drugim zemljama koje imaju slična iskustva, kao i da mora da postoji partnerstvo institucija društva, biznisa, organizacija civilnog društva.

Prema njenim rečima, veoma je značajno i učešće osoba sa invaliditetom u kreiranju programa i reformi raznih sistema i politika koje donose država i lokalna uprava. Ona je ocenila i da na području socijalne inkluzije najveći problem predstavlja socijalna tranzicija, u okviru koje je BCIF podržao oko 80 organizacija civilnog društva na pružanju, razvoju i održavanju socijalnih usluga. Ona je dodala da se BCIF u kontekstu reforme sistema socijalne zaštite ugledao na evropske modele, ali pre svega na Holandiju.

Direktor holandske Fondacije "Soft Tjulip" Erik Bloemkolk je rekao da ta organizacija podržava slične strukture van svoje zemlje koje žele na razne načine da pomognu osobama sa invaliditetom, starijim ljudima i osobama sa psihijatrijskim problemima.

Bloemkolk je dodao da u Srbiji postoje realne mogućnosti da se pomogne osobama sa invaliditetom i nemoćnim ljudima, kao i da Srbija ima mogućnosti da izbegne greške koje je napravila Holandija. On je naveo da je Holandija u prvom trenutku smatrala da su potrebne institucije van gradskih centara, ali je to bilo pogrešno, jer su ljudi bili odvojeni od društva i svakodnevnih zbivanja.

Svoje iskustvo iz svakodnevnog života, sa učesnicima konferencije podelili su predstavnici Grupe za samozastupanje osoba sa intelektualnim teškoćama Eufemija Grgurov i Marinko Šokac.

Koordinatorka za socijalnu politiku i uključivanje Roma Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva pri Vladi Republike Srbije, Mirjana Maksimović je najavila da će Fond za zaštitu i unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom u narednom periodu sačiniti niz strateških dokumenata vezanih za analizu politike uticaja - mogućnosti socijalnog preduzetništva i poslovne sposobnosti, kao i fizičke i elektronske pristupačnosti.

Milica Đurić, samostalna savetnica u Sektoru za osobe sa invaliditetom Ministarstva rada i socijalne politike se tokom svog izlaganja osvrnula na niz mera - projekta i programa koje sprovodi ovo ministarstvo u cilju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, naglasivši, da je tekuće godine u ove svrhe izdvojeno 300 miliona dinara.

Direktorka Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje Vanja Zlatković je izjavila, da je 2012.godine izdvojeno 800 miliona dinara u cilju podsticaja zapošljavanja pre svega na otvorenom tržištu rada, kao i da je od usvajanja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u razne programe uključeno 3437 osoba sa invaliditetom.

O iskustvima i primerima dobre prakse iz Holandije na temu „Inkluzija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom” pričao je Hans van der Vilen, ekspert iz oblasti socijalne zaštite osoba sa invaliditetom, dok su se u poslednjem delu konferencije predstavile organizacije civilnog društva iz Srbije, koje su se u svojim sredinama bave zapošljavanjem, radnim angažovanjem i zastupanjem osoba sa invaliditetom (Asocijacija za promovisanje inkluzije - API Srbije, Beograd, Udruženje za održivi razvoj „Mostovi”, Kruševac, Udruženje za pomoć MNRO „Plava ptica”, Kula, udruženje za pomoć MNRO, Trstenik i Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća”, Beograd).

zira.jpgzira1.jpgzira2.jpgzira3.jpgzira4.jpg 

 
< Prethodno   Sledeće >