Početna arrow Aktuelnosti arrow POEZIJA IVANA PETERA
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
POEZIJA IVANA PETERA
U prostorijama Ikluzivno-kreativnog centra ŠOSO „Milan Petrovic“, 24. maja 2012. godine održana je promocija zbirki pesama i aforizama: "Brod bez sigurne luke" i “Talasi Života”, Ivana Petera, učenika naše obrazovne ustanove.

Promociji su prisustvovali Ivanovi profesori i njegovi drugari. Manifestaciju je nadahnutim uvodnim rečima započela profesorica srpskog jezika i književnosti Stana Banjac, a zatim su Ivanovi drugovi i drugarice pročitali par njegovih izabranih pesama.

Poseban pečat promociji dao je dirljiv dijalog između nastavnice Stane Banjac i Ivana Petera, koja se kroz razgovor sa njim osvrnula na trnovit put Ivanovog odrastanja i stvaranja poezije. O prvim Ivanovim koracima u svetu poezije i onom što ga inspiriše, najbolje on sam govori kroz svoje stihove.

Recizenti dplomirani novinar Iris Kopčanski i doktor Vladimir Jokanović na početku Ivanovih zbirkih pesama govore o Ivanu i njegovoj poeziji: “Ova knjiga, zasigurno, nikoga neće ostaviti ravnodusnim. Jer, kao što je Ivan u svojoj pesmi rekao: Zvezdu čudnu gledam, svetlosti je puna. Širi nam se osmeh, greje nas sve i dobre i zle”- Iris Kopčaski, dipl. nov.

Ivan Peter je rođen 1989. godine u Subotici. Odmah po rođenju smešten je u dom Kolevka u Subotici i tu je boravio do svoje četvrte godine, a zatim je premešten u Dom Veternik. Do svoje 16. godine bio je u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik, a 2005.godine iz Doma prelazi u otvoreni oblik zaštite Programa “Stanovanje uz podršku”, gde je i danas i tu se profesionalno osposobljava i priprema za samostalni život. Ivan je od najranijeg detinstva pokazivao volju i želju za učenjem a imao je i afiniteta prema pisanju i čitanju, što se kasnije i ostvarilo. Uspešno je završio osnovnu školu „Milan Petrovic“. Trenutno pohađa srednju školu „Milan Petrović“ , smer pekar i angažovan je na različitim poljima. Trenira taekwondo u klubu „Favorit“ u Novom Sadu, bavi se i plesom u plesnoj školi „Euronomea“. Ivan piše od svoje 16-te godine Zbirku pesama „Brod bez sigurne luke“ napisao je 2009. godine, a pojeziju i aforizmi „ Talasi života“ napisao je 2011. godine.

Ivan je od najranijeg detinstva pokazivao volju i želju za učenjem a imao je i afiniteta prema pisanju i čitanju, što se kasnije i ostvarilo. Upravo tada, u svojoj šesnaestoj godini Ivan počinje da stvara svoj rimovani svet. Pišući o ljudima koji ga okružuju, njegove pesme su slika njegove stvarnosti i svakodnevice, ne našminkane i realistične.  

 
< Prethodno   Sledeće >