Početna arrow Aktuelnosti arrow “PRIMERI DOBRE PRAKSE I PERSPEKTIVE ZAPOŠLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM U JUGOISTOČNOJ EVROPI"
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
“PRIMERI DOBRE PRAKSE I PERSPEKTIVE ZAPOŠLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM U JUGOISTOČNOJ EVROPI"
U organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, 25. aprila 2012. godine u Best Western Hotel M u Beogradu, održan je međunarodni skup namenjen podsticanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Cilj konferencije je bila razmena sistemskih i praktičkih iskustava sa zemljama iz regiona u razvijanju koncepta zapošljavanja. Upoznavanje sa praktičnim primerima i razmena iskustava o dobrim praksama i novim konceptima delovanja u ovoj oblasti je dragocena za unapređenje sistema zapošljavanja osoba sa invaliditetom u našoj državi.

Konferenciju „Primeri dobre prakse i perspektive zapošljavanja osoba sa invaliditetom u jugoistočnoj Evropi" je otvorila državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Vesna Kovač, rekavši da je od implementacije Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba sa invaliditetom usvojeno niz afirmativnih mera koje su uticale na podizanje zapošljivosti osoba sa invaliditetom u našoj zemlji.

Ljiljana Džuver, pomoćnik ministra u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja je izjavila da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom izazov za svaku državu. U daljem izlaganju ona je rekla da je od usvajanja zakona zaposleno preko 10.000 osoba sa invaliditetom, i da će do kraja godine, država umrežiti sve javne službe i propisati strategije vezane za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Dejan Jovanović je naglasio da moderan javni servis koji pruža usluge nezaposlenima licima i poslodavcima ima kontinuitet u radu na ovu temu, i da se na evidenciji službe nalazi preko 19.000 osoba sa invaliditetom.

Predsednik Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, Gordana Rajkov je napomenula da se 70% osoba sa invaliditetom nalazi na granici linije siromaštva, i da je ulaganjem u njihovo zapošljavanje investicija za budućnost. Ona je izjavila da je od usvajanja zakona ne srazmerno zaposleno mnogo više osoba sa invaliditetom sa nižim stepenom oštećenja, dok je sa druge strane, mali broj radno angažovan sa većim stepenom oštećenja.

U plenarnom delu konferencije na temu “Evropa i svet”, o novim tendencijama u profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom pričao je predstavnik Međunarodne organizacije rada, Jovan Protić, dok su ključne izazove u praktičnoj primeni nacionalnih politika zapošljavanja u zemljama jugoistočne Evrope izneli, rukovodilac Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Vanja Zlatković, zamenik direktora Agencije za rad i zapošljavanjeBosne i Hercegovine, Željko Rajić, zatim savetnik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Slavica Radusinović i rukovodilac Sektora za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Marijana Senjak.

Takođe ovo je bila prilika da se sagledaju i iniciraju budući oblici međuregionalne saradnje i zajedničke aktivnosti zainteresovanih institucija i organizacija, koji će biti od uticaja za kreiranje budućnih smernica politike zapošljavanja u Srbiji.

dobra praksa.jpg 

 

 
< Prethodno   Sledeće >