Početna arrow Servisni centar
 • English
 • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?

Servis za pripremu za samostalni život uz podršku

Postojanje svesti zajednice o razlicitostima clanova društva jedan je od preduslova i pokazatelja društvenog razvoja i ostvarenja kvaliteta života gradana jedne zemlje. Za razliku od vecine naših sugradana, osobe sa intelektualnim poteškocama imaju potrebu za dodatnom podrškom i pomoci da bi ostvarili svoje individualne, ljudske potencijale. Samostalni život je za vecinu ljudi nešto što se samo po sebi podrazumeva ali osobe kojima je potrebna specificna društvena podrška, kao što su osobe sa intelektualnim poteškocama retko srecemo u situacijama koje cine našu svakidašnjicu (na ulici, kaficima, bioskopima i prodavnicama). Predugo prisutan medicinski model rehabilitacije i zastarele teorijske osnove u edukaciji strucnjaka koji se bave edukacijom i rehabilitacijom osoba sa intelektualnim poteškocama dovodi do odsustva istrajne inicijative za bilo kakvu vrstu promene u pristupu tim osobama, ne samo od strane strucnjaka vec od strane citavog društva koje zbog neinfirmisanosti i predrasuda, u vecini slucajeva izgraduje negativne, cak diskriminišuce stavove prema osobama sa intelektualnim poteškocama.
Zbog nepostojanja alternativnih oblika trajne podrške odraslim osobama sa intelektualnim poteškocama u Srbiji i Crnoj Gori proizilaze sledece posledice:

 • Smeštanje odraslih osoba sa intelektualnim poteškocama u velike institucije.
 • Neiskorišceni potencijali; osobe sa intelektualnim poteškocama padaju na teret budžeta države
 • Nezaposlenost osoba sa intelektualnim poteškocama što direktno utice na povecanje siromaštva.
 • Kršenje ljudskih prava.
 • Pojava socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja.
 • Nakon završenog rehabilitacionog procesa u ustanovi roditelji osoba sa intelektualnim poteškocama su prepušteni sami sebi.
 • Neinformisanost osoba sa intelektualnim poteškocama o njihovim pravima i nacinu njihovih ostvarivanja.
 • Gubitak motivacije, samopoštovanja i samostalnosti.
 • Gubitak socijalnog segmenta licnosti ciju potpunu afirmaciju omogucavaju jedino prirodni uslovi.
 • Socijalna izolacija osoba sa intelektualnim poteškocama.

Navedeni razlozi, motivisali su grupu strucnjaka ŠOSO “Milan Petrovic” na formiranje servisa za kreiranje i primenu programa za pripremu za samostalni život uz podršku. Programom su obuhvacene osobe sa intelektualnim poteškocama, starije od 15 godina, koje su upisane u ŠOSO “Milan Petrovic”. Takav nacin rada pozitivno utice ne samo na osamostaljivanje omladine sa intelektualnim poteškocama i sticanje novih iskustava i znanja vec i njihovo postepeno navikavanje na što duži boravak van kuce i bez roditelja što je prvi korak u pripremnoj fazi za samostalni život uz podršku u malim kucnim zajednicama kojima težimo. Primenom programa pripreme za samostalni život uz podršku, uticemo na smanjenje vulnerabilnosti i socijalne iskljucenosti osoba sa intelektualnim poteškocama i ujedno pružamo podršku roditeljima i porodicama korisnika.

 
< Prethodno   Sledeće >