Početna arrow Aktuelnosti arrow FORMALNO I NEFORMALNO OBRAZOVANJE SLEPIH I SLABOVIDIH OSOBA I STVARNE POTREBE NA TRŽIŠTU
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
FORMALNO I NEFORMALNO OBRAZOVANJE SLEPIH I SLABOVIDIH OSOBA I STVARNE POTREBE NA TRŽIŠTU
U organizaciji Saveza slepih Srbije, a uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike u Elipsastoj sali Doma samoupravljača u Kragujevcu, 20.marta 2012.godine održan je okrugli sto na temu “Trenutne mogućnosti formalnog i neformalnog obrazovanja slepih i slabovidih osoba i stvarne potrebe na tržištu rada“.

Preko 80 učesnika iz većih gradova Srbije je posetilo ovaj skup, koji je, u većoj meri odgovorio na pitanja obrazovanja i zapošljavanja slepih i slabovidih lica.

Nakon uvodne reči predsednika Saveza slepih Srbije Milan Stošić, prisutnima se obratila član Gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci grada Kragujevca, Slavica Saveljić. Ona je naglasila da je centar Šumadije učinio velike korake i ostavrio konkretne rezultate u afirmaciji osoba sa invaliditetom.

Na okruglom stolu izlagali su profesori sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju iz Beograda, predstavnici institucija koje se bave pitanjem obrazovanja i zapošljavanja slepih i slabovidih lica, kao i predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje Snežane Tomašević.

Zahvaljujući Zakonu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i aktivnim merama zapošljavanja, pružanjem podrške samozapošljavanja, stručne prakse i opremanja radnih mesta osoba sa invaliditetom, u toku protekle godine ukupno je zaposleno 350 ovakvih lica, što je više nego ranije, istakla je Snežana Tomašević, predstavnik NZS filijale u Kragujevcu.

U daljem izlaganju ona je naglasila da se na evidenciji Nacionalne službe u Kragujevcu nalazi 1308 osoba sa invaliditetom, uglavnom sa prvim stepenom obrazovanja. Od ukupnog broja, 16% čine slepe i slabovide osobe (214 osoba), a u prošloj godini, prema rečima predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno je devet slepih i devet slabovidih lica, što u svakom slučaju predstavlja izuzetno dobre rezultate na promociji zapošljavanja osoba sa invaliditetom i informisanja poslodavaca o zapošljavanju ovih lica. 

 
< Prethodno   Sledeće >