Početna arrow Aktuelnosti arrow INKLUZIVNO KREATIVNI CENTAR PIŠE NOVU EPOHU U ISTORIJI ŠKOLE “MILAN PETROVIĆ”
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
INKLUZIVNO KREATIVNI CENTAR PIŠE NOVU EPOHU U ISTORIJI ŠKOLE “MILAN PETROVIĆ”
Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, 06.septembra 2011.godine i zvanično su u Inkluzivno - kreativnom centu (IKC) ovekovečili početak školske godine u novom objektu škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika.

Nema dileme da je ovo najlepši i najkorisniji projekat koji je ove godine realizovan u Srbiji, i da je ovo najopremljenija škola za učenike sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Ovde su primenjivani najsavremeniji standardi što će ovoj deci omogućiti da se obrazuju i osposobe da privređuju i da žive dostojanstveno, rekao je predsednik Pajtić i pozvao poslodavce da prevaziđu predrasude i počnu da zapošljavaju osobe koje ovako stiču obrazovanje jer, kako je napomenuo, to i zakon predviđa.

Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je Novi Sad u poslednje četiri godine dobio dve nove škole, što nije urađeno u poslednjih 30 godina, jer ko ne ulaže u obrazovanje ne može da očekuje da će imati zdravo društvo. Posebno je važno što smo, uprkos teškim ekonomskim uslovima, realizovali ovaj zahtevan projekat jer je škola namenjena deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom, naglasio je gradonačelnik Pavličić, čija je malenkost, 13.novembra 2009.godine simboličnim postavljanjem kamena temeljca obeležio početak radova na izgradnji ovog veleletnog objekta.

Reč je o jedinstvenom objektu ove vrste u Srbiji na placu veličine 13.000 m2, koji se prostire na površini od 7.000 m2, a sagrađen je po načelima univerzalnog dizajna radi povećanja dostupnosti srednjoškolskog obrazovanja, profesionalne rehabilitacije, radnog angažovanja i kvalitetnije inkluzije u društvenu zajednicu učenika sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom.

IK centar je sedište edukativnog, radnog i servisnog centra škole. Pod jednim krovom su učionice, radionice za osamnaest zanatskih zanimanja, zatim rehabilitacina celina, koja obuhvata terapeutski centar sa bazenom za hidroterapiju, salom za kinezi terapiju, elektro terapiju, zatim slana soba, tiflo kabinet za individualni tretman učenika sa oštećenjem vida, audio i logopedska učionica sa kabinetom za učenike sa oštećenjem sluha, senzorne sobe različitog tipa za stimulaciju čula i relaksaciju, potom centar za asistivnu tehnologiju za potrebe učenika Škole i pružanje servisne podrške, kao iveć spomenuti servisni centar za podršku učenika u tipičnim osnovnim i srednjim školama.

Novi centar raspolaže i sportskim terenom i salom, multifunkcionalnom salom za edukacije, projekcije, priredbe sa mogućnošću simultanog prevođenja, domom za smeštaj 40 učenika, radnim centrom za radno angažovanje i produženu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. U centru se realizuju obuke za rad i pruža podrška zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Investitor objekta je Grad Novi Sad preko JP Poslovni prostor, a opremanje objekta finansijiski su podržali Grad Novi Sad, Vlada AP Vojvodina - Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Narodna kancelarija Predsednika Republike.

ikc3.jpgikc4.jpgikc5.jpgikc6.jpgikc.jpgikc2.jpgikc1.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >