Početna arrow Aktuelnosti arrow SVETINJAMA FRUŠKE GORE U POHODE
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
SVETINJAMA FRUŠKE GORE U POHODE
Agencija Eparhije bačke „Svetinjama u pohode“, 14.maja 2011.godine za našu školu organizovala je jednodnevno pokloničko putovanje po manastirima Fruške Gore.

Obišli smo manastire: Veliku Remetu - najstariji fruškogorski manastir gde nas je dočekao čuveni duhovnik i iguman manastira otac Stefan i Novo Hopovo - koji je bio prva srpska škola i gde se zamonašio i živeo Dositej Obradović - veliki srpski prosvetitelj i manastir Krušedol, koga zbog velikog broja znamenitih Srba koji su ovde sahranjeni i čije se mošti ovde nalaze, naziva mauzolejem.

Da spomenemo samo neke, Svetu mati Angelinu Branković koja je sa svojim sinovima i osnovala ovaj manastir pre 500 godina, patrijarha Arsenija Čarnojevića, kralja Milana Obrenovića, kneginju Ljubicu Obrenović...

U povratku sa Fruške gore smo posetili Sremske Karlovce i Crkvu Svetog Nikole koja je nedavno, na dan prenosa moštiju Svetog Nikole 22.maja, obeležila 250 godina od osnivanja. Bili smo gosti i Karlovačke gimnazije i pozavideli onima koji uče u prelepom zdanju ove najstarije srpske gimnazije.

I na samom kraju našeg putovanja, u Sremskim Karlovcima posetili smo, i na daleko čuven muzej meda i vina porodice Živanović.

Osim učenika naše škole, u ovom malom hodočašću učestvovalo je i šest nastavnika i isto toliko roditelja. Vođe puta su bili veroučitelji Ljubica Kovačević i Borislav Jović.

Tokom celog puta, prijatna atmosfera, prisustvo radosti, poverenja i lepih međusobnih odnosa bila je potvrda da je ovaj put imao blagoslov koji nije od ovog sveta.

fruska gora.jpg 

 

 

 
< Prethodno   Sledeće >