Početna arrow Aktuelnosti arrow DAJMO ŠANSU ZADRUGAMA
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
DAJMO ŠANSU ZADRUGAMA
U organizaciji Grupe 484, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva pri Kabinetu potpredsednika Vlade za evropske integracije, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Komisijom za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, a uz podršku Kanadske ambasade i Unikredit banke Srbije, u Palati Srbije na Novom Beogradu 25.maja 2011.godine održana je nacionalna konferencija “Socijalne zadruge - korak bliže socijalnom preduzetništvu u Srbiji”.

Uvodnu reč na ovom eminentnom skupu, kome je prisustvovao i Stručni tim Uslužnog centra ŠOSO “Milan Petrović”, imao je izvršni direktor Grupe 484, Vladimir Petronijević, podsetivši zvanice o dugoj istoriji zadrugarstva u Srbiji, koje datira još od 1864.godine, da je u zavisnosti od društveno-ekonomskih i političkih uslova imala svoje uspone i padove, i da se nada, da će “zadrugarstvo” u narednom periodu zaživeti u pravoj meri u našoj zemlji.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, najavio je da će Vlada u junu ove godine utvrditi predlog novog Zakona o zadrugama, koji bi Skupština Srbije trebalo da usvoji do kraja 2011.godine.

On je istakao da novi zakon, uz klasične forme zadrugarstva, odnosno poljoprivredne i stambene zadruge, predviđa i mogućnost formiranja socijalnih i zdravstvenih zadruga, i da će kreirajući novi zakonodavni okvir, naša zemlja biti mnogo pogodnija za privlačenje evropskih sredstava.

Predstavljajući priručnik Prvi nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji, potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će mnoge socijalno ugrožene grupe, pre svega oni koji su izgubili posao, kao i manjine, na taj način doći do posla i zarada. Prema njegovim rečima, Srbija ponovo treba da pruži šansu zadrugama, kao najpouzdanijem načinu za rešavanje socijalnih problema.

Dejan Radulović, savetnik ministra u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja predstavio je skupu ukratko Nacrt Zakona o zadrugama, naglasivši da naša država više od deset godina pokušava da na adekvatnim način reši pitanja vezana za sprovođenje ove zakonske odredbe.

Prema njegovim podacima iz 2009. godine, u Srbiji je registrovano 2.140 zadruga sa 122.000 zadrugara i 8.500 zaposlenih, a u toku prošle godine ostvaren je ukupan profit od 50 milijardi dinara.

Radulović se kroz svoje izlaganje osvrnuo i na novine koje će po prvi put biti zastupljene u okviru ovog Zakona, kao što su uvođenje zadružne vrednosti i načela, nove vrste zadruga, smanjenje broja fizičkih lica koje mogu da osnuju zadrugu ili zadružni savez, kao i pitanje imovine u drštvenoj sredini…

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodina Miroslav Vasin, je na temu “Uloga socijalnih zadruga u zapošljavanju ugroženih kategorija u Vojvodini”, predstavio mere koje je sproveo nadležni sekretarijat u rešavanju ovih socijalnih pitanja.

Raspisivanjem konkursa od strane ovog sekretarijata za zapošljavanje samohranih majki, romske populacije i izbeglica i raseljenih lica, zatim za finansiranje Radnih centara za radno angažovanje osoba sa invaliditetom i veliki broj udruženja zanatlija, tokom prošle godine i u prvom kvartalu 2011.godine, učinjen je veliki korak u uređivanju polja socijalne ekonomije, što se tiče ovih marginalizovanih grupa.

O doprinosu Kanadske ambasade u reformi sistema socijalne politike u Srbije, govorio je Kenet Suli, dok je predsednik izvršnog odbora Unikredit banke u Srbiji, Klaus Priveršek kroz panel prezentaciji prezentovao mere podrške finansijskog sektora socijalnim zadrugama i socijalnim preduzećima.

Kroz panel diskusiju na teme “Realnost zadruga - izazovi u primeni zakona” i “Socijalno zadrugarstvo ka socijalnom socijalnom uključivanju”, razmatralo se o značaju zadrugarstva za razvoj solidarnog i inkluzivnog društva, izazovima primene zakona i iskustva iz prakse, ulozi lokalne samouprave u podsticanju socijalnog preduzetništva, ulozi socijalnih zadruga u zapošljavanju ugroženih kategorija…

Zaključak ovog okruglog stola je u prvom redu ohrabrujuća činjenica da termini socijalna zadruga i socijalno preduzetništvo počinju da pronalaze svoje mesto u pravnoj praksi Republike Srbije.

zadruga.jpgzadruga2.jpgzadruga1.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >