Početna arrow Aktuelnosti arrow RIM - MINHEN - SUBOTICA - BERLIN - BUDIMPEŠTA
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
RIM - MINHEN - SUBOTICA - BERLIN - BUDIMPEŠTA
U organizaciji Društva defektologa Srbije, a sve u cilju afirmacije i unapređivanja struke, iniciranja za stručnim usavršavanjem defektologa, kao i unapređivanja statusa i prava osoba sa invaliditetom, u periodu od 12. do 14. januara 2011.godine, u Subotici su održani Dani defektologa Srbije.

Na temu „Reforma vaspitno-obrazovnog sistema u sklopu postojećih sistemskih inkluzivnih procesa“ u prelepom ambijentu hotela „Galerija“ okupio se značajan broj eminentnih stručnjaka iz sveta vaspitanja, obrazovanja, socijalne, zdravstvene i pravne zaštite dece i omladine sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom.

Naime, ovom međunarodnom skupu, na kojem su, pored stručnjaka iz naše zemlje aktivno učestvovali i gosti iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore je prisustvovalo oko 300 defektologa, izloženo je 130 radova, u okviru kojih su i viđene brojne novine u oblasti inkluzivnog obrazovanja.

Ispred Društva defektologa Srbije pozravnu reč na svečanom otvaranju imao je predsednik Mikailo Kijanović, izjavivši da nas u narednom periodu po pitanju specijalnog obrazovanja očekuju velike promene, ali, i da se u procesu reforme mora zadržati sveukupni nivo.

Jasmina Kovačević, dekan na Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, je naglasila da su ovogodišnji „januarski dani“ najbolja prilika da se sagledaju sve činjenice vezane za mesto defektologa u inkluzivnom obrazovanju.

Već tradicionalno, prvog dana skupa dodeljena je i strukovna nagrada-povelja „Miodrag Matić“, za ostvarene uspehe u domenu struke. Za najbolju ustanovu proglašena je OŠ „Ljubomir Aćimović“ iz Obrenovca, direktorka OŠ „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice i dugogodišnji prijatelj naše obrazovne ustanove nagrađena je ovom poveljom za unapređenje struke kroz dugogodišnji rad, dok je za najboljeg studenta u prošloj godini sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju proglašena Milica Reljić, diplomirala sa prosečnom ocenom 9,57. Specijalne nagrade pripale su učenicima: ŠOSO „Milan Petrović“ iz Novog Sada, „11.maj“ iz Jagodine, „Stefan Dečanski“ iz Beograda i Dnevnom boravku iz Niša.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ se kao i prethodnih godina, kompetentnom skupu predstavila na najbolji mogući način u skladu sa renomeom naše obrazovne ustanove, sa devet radova i jednom poster prezentacijom, a po sekcijam izgleda ovako:

oligofrenološka sekcija

Slavica Marković, Dragana Pašćan: Servis za podršku asistivnim tehnologijama u inkluzivnom procesu

Jovan Marković, Sanja Adlešić, Milica Božić: Uslužni centar za pružanje podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Martin Kalamković: Multimedijalno samozastupanje

Nevena Ivković, Martin Kalamković: Mogućnost izrade hardvera namenjenog učenicama sa smetnjama u razvoju i odraslim osobama sa invaliditetom

Svetlana Matić-Morović, Slađana Sremac, Jasmina Mešanović: Škola plesa

Jelena Mazurkiević: IRRMMA - Veštine i pristup u radu sa decom sa smetnjama u razvoju

surdoaudiološka sekcija

Svetlana Todorović, Branislava Simović: Implementacija gesta u radu sa višestruko ometenom decom i učenicima

tiflološka sekcija

Marija Ilić: Primena različitih metoda u vaspitno-obrazovnom radu sa decom s oštećenjem vida i višestrukom ometenošću u razvojnoj grupi ŠOSO „Milan Petrović“ u Novom Sadu

Jelena Mazurkiević: Računaljka „EKA“ Peg Abacus

somatopedska sekcija (poster prezentacija)

Miroslava Janošević: Razvoj fine motorike u prvoj godini života i njena stimulacija

U pratećem programu Dana defektologa 2011, svi zainteresovani učesnici skupa su mogli da proprate i akreditovani program „Individualni plan podrške i individualni obrazovni plan“, autora Slavice Marković i Mirjane Lazor.

Na inicijativu organizatora skupa završna reč na ovogodišnjim Danima defektologa upriličena je raspravom za Okruglim stolom, u okviru kojeg je aktivno učestvovala Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, Tinde Kovač-Cerović.

Tokom poslednjih deset godina učinjen je određeni napredak u oblasti inkluzivnog obrazovanja, pre svega zahvaljujući većim angažovanjem resornih ministarstava, a u saradnji sa relevantnim međunarodnim organizacijama i institucijama (UNICEF, Evropska komisija, Save the children...), kao i udruženjima i nevladinim organizacijama u zemlji, naglasila je Cerović kroz izlaganje na temu „Inkluzivno obrazovanje od pilota do sistema“.

Ona je u daljem izlaganju dodala, da su novine u okviru Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, u znatnoj meri povećale dostupnost i kvalitet obrazovanja za decu iz socijalno nestimulativnih sredina (romske, siromašne, seoske, raseljene), dece i odraslih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, dece sa teškoćama u učenju, pre svega u okviru redovnog sistema obrazovanja.

Tinde Kovač-Cerović je izjavila da su izmene, koje su u sistemu obrazovanja bile usmerene na povećanje inkluzivnosti, u samoj praksi iznedrile dva priručnika „Indeks inkluzije“ i „Priručnik dobre prakse“, a da se implementacijom lokalno značajnih projekata i uključivanjem velikog broja obrazovnih ustanova u DILS projekat „Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje“, u znatnoj meri unapredio i osnažio kapacitet škola za uspešno uključivanje i kvalitetno obrazovanje dece iz osetljivih grupa.

Defektolog Gordana Nikolić, član Radne grupe za sprovođenje reforma u vaspitno-obrazovnom sistemu iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji, je u okviru svog predavanja naglasila potrebu za umrežavanjem redovnih i specijalnih škola, kroz TEMPUS projekat, a da će dodatni nacrt dokumenta o daljem sprovođenju inkluzivnog obrazovanja biti apliciran 1. juna 2011.godine.

I konačno, prema rečima Nikolićeve, sprovođenjem ankete među učenicima sa smetnjama razvoju na pitanje,

Da li želi da se školuju u redovnoj obrazovnoj ustanovi? Odgovor je, u preko 50% slučajeva bio NE.

U svakom slučaju, Dani defektologa 2011 su sa stručne strane ispunili očekivanja prisutnih stručnjaka, ali su sa druge strane za sobom ostavili i veliki broj nedoumica vezanih za položaj defektologa u inkluzivnom obrazovanju...

subotica.jpgsubotica1.jpgsubotica2.jpgsubotica3.jpgsubotica5.jpgsubotica6.jpgsubotica7.jpgsubotica4.jpgsubotica8.jpgsubotica9.jpgsubotica10.jpgsubotica12.jpgsubotica11.jpgdani.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >