Početna arrow Aktuelnosti arrow LJUBITE JEDNI DRUGE
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
LJUBITE JEDNI DRUGE
Ovogodišnje proslavljanje krsne slave srednje škole sv Andreja Prvozvanog, 13. decembra, započeto je molitvom Gospodnjom - ali gestovnim govorom, na način kako je to od Gospoda dato učenicima odeljenja Vs 1 i VsK3 naše škole.

Slavski program tematski je govorio o prvim Hristovim apostolima, među kojima je naš zastupnik pred Gospodom, sv Andrej Prvozvani, kako mu i samo ime kazuje, bio prvi među njima. Isus Hristos je, svojim propovedima, delima i verom u jednoga Boga stvoritelja, privukao mnoštvo sledbenika i učenika. Međutim, On je odlučio da izabere samo 12, i to prema ukupnom broju jevrejskih plemena kao izabranog naroda Božijeg. Grčka reč ,,apostol” ima značenje vesnika, poslanika, glasnika. Apostoli behu, pre svega, bogobojažljivi ljudi. Pored toga, ne možemo poreći njihovu čestitost, pravednost i milosrđe. Pratili su Gospoda svuda, čuli sve njegove propovedi i pouke i bili svedoci mnogih iscelenja. Prisustvovali su i njegovim čudima: ulovu ribe, utišavanju bure, hodanju po vodi, pretvaranju vode u vino, brojnim iscelenjima... Bili su svesni da čuda nisu sama sebi cilj, već znak vere i pouka moralne ispravnosti. Apostoli su sa svojim Učiteljem proveli tri godine. Posle Vaskrsenja i silaska sv Duha, od učenika nastaše učitelji.

U svečanom programu su učestvovali učenici pravoslavne i katoličke veronauke, mađarskog jezika, hor Ison, a gosti su bili učenici iz gimnazuje 20.Oktobar iz Bačke Palanke i medicinske škole iz Novog Sada.

Na kraju smo izrazili radost što će sledeća proslava naše krsne slave biti u novoj, većoj i lepšoj školi! Isto tako, rečeno je, i da će u novoj školi ipak biti najvažnije i najlepše, ukoliko svi, kao Hristovi apostoli, budemo imali ljubavi među sobom!

Tako su Hristove reči svojim učenicima bile i poruka našeg ovogodišnjeg slavskog programa: “Zapovest vam novu dajem, da ljubite jedni druge, kao što ja vas ljubih … po tome će vas svi poznati da ste moji učenici!”

srednja1.jpgsrednja.jpgsrednja2.jpgsrednja3.jpgsrednja4.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >