Početna arrow Aktuelnosti arrow „NOVE VEŠTINE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM“
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
„NOVE VEŠTINE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM“
Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa slovenačkom organizacijom „Papilot“ i Forumom mladih sa invaliditetom Srbije, u okviru Programa za zapošljavanje i socijalnu solidarnost Evropske zajednice - Progres, organizovala je 20.10.2010.godine u ŠOSO „Milan Petrović“, regionalnu konferenciju na temu „Značaj i uloga partnerstva u zapošljavanju osoba sa invaliditetom“, a u okviru projekta „Nove veštine za osobe sa invaliditetom“.

Cilj konferencije, koja je na jednom mestu okupila veći broj zainteresovanih strana, i time na neki način doprinela podizanju kapaciteta i znanja o sprovođenju politike zapošljavanja, kao i promovisanju koncepta konsultativnog dijaloga, je da obezbedi dostupnost informacija i promociju dijaloga o izazovima u zapošljavanju, kao i ključne ciljeve i prioritete akcije Evropske strategije zapošljavanja i domaćih normativnih okvira, a pre svega Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Pozdravnu reč na skupu imao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović, istakavši značaj i ulogu dobre saradnje i partnerskih odnosa raznih državnih institucija, poslodavaca, nevladinih organizacija i svih koji su posvećeni zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Savetnica za oblast zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Pokrajinskom sekretarijatu za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Jasmina Stanić je u svom izlaganju predstavila Uslužni centar za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji je u saradnji sa pomenutim sekretarijatom, formiran pri školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović”, i svakodnevno informiše i pruža svoje stručne usluge svima onim koji imaju nedoumice kada je u pitanju zapošljavanje i/ili radno angažovanje osobe sa invaliditetom.

Koordinator Radnog centra ŠOSO „Milan Petrović“, Jovan Marković je u svojoj prezentaciji predstavio aktivnosti koje se sprovode u okviru radnih pogona jedne od organizacionih jedinica naše obrazovne ustanove.

Menadžer Papilot Zavoda iz Ljubljane, Stojan Zagorac prisutne je upoznao sa iskustvima Slovenije u praktičnoj primeni Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i postignutim rezultatima i značaju zajedničkog delovanja svih ključnih aktera tržišta rada.

Predstavnik Foruma mladih osoba sa invaliditetom, Mikica Budimirović je učesnicima skupa, uz efektan dokumentarni filmu predstavio ulogu i zadatke nevladinog sektora u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Koordinator Resursnog centra za osobe sa inavliditetom Ekumenske humanitarne organizacije, Tamara Blagojević je prisutne upoznala sa raznim kompjuterskim pomagalima koja su namenjena osobama sa invaliditetom, za lakše i jednostavnije korišćenje računara.

Predstavnice Savez organizacija za pomoć osobama ometenim u razvoju - „SOPOR“, Mira Gašić i Vukosava Makarin su iznele probleme u zapošljavanju roditelja dece ometene u zapošljavanju, ali i neke nedoumice koje se tiču Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Rukovodilac Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Vanja Zlatković je istakla da Nacionalna služba za zapošljavanje ima ključnu ulogu u sprovođenju novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i povezivanju i stvaranju partnerskih odnosa sa svim akterima koji su aktivno uključeni u rešavanje politike zapošljavanja. Ona je naglasila da Nacionalna služba za zapošljavanje kroz finansijsku i nefinasijsku podršku izlazi u susret poslodavcima i nezaposlenim licima i inicra održavanje zajedničkih skupova kako bi se saradnja učvrstila i intezivirala.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Novi Sad, Siniša Nadbantić je predstavio aktivnosti novosadske filijale u radu sa osobama sa invaliditetom, dok su okrugli sto upotpunili i poslodavci svojim aktivnim učešćem i sugestijama.

Ovakav vid saradnje svih relevantnih ustanova i organizacija u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom je neophodan, zaključak je drugog u nizu sastanaka na temu „Nove veštine za osobe sa invaliditetom“, kao i da se samo zajedničkim i udruženim delovanjem može rešiti problem zapošljavanja osoba sa inavliditetom.nacionalna.jpgnacionalna1.jpgnacionalna3.jpgnacionalna4.jpgnacionalna2.jpgnacionalna5.jpgnacionalna6.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >