Početna arrow Aktuelnosti arrow SENZORNA SOBA U NAŠEM DOMU
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
SENZORNA SOBA U NAŠEM DOMU
Direktorka Narodne kancelarije predsednika Republike Srbije Tatjana Pašić, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću kompanije „Vip mobile“ Dragana Roter Crkvenjakov i direktorka ŠOSO „Milan Petrović“ Slavica Marković, 29.06.2010.godine pustele su u rad senzornu sobu u okviru naše škole.

„Veoma je važno da se deci sa posebnim potrebama obezbede adekvatni uslovi i najsavremenije terapijske metode koje će omogućiti bolji kvalitet života OSI“, izjavili je na svećanom otvaranju Tatjana Pašić.

Dragana Roter Crkvenjakov je tom prilikom rekla da rad u sezornim sobama u svetu daje jako dobre terapeutske rezultate, naglasivši, ispred svoje kompanije, da smo sigurni da će ova donacija pomoći da se osavremeni i poboljša rad sa mališanima u ovoj obrazovnoj ustanovi“.

Direktorka škole „velikog srca“ Slavica Marković, napomenula da je senzorna soba toliko značajna da se po njenom opremanju zaposleni pitaju - kako su do sada uspevali da rade bez takve prostorije. "Nekako svi mi po navici, da li prosvetni radnici, defektolozi, svi ostali, obično kažemo - pa smiri se, ćuti. Zapravo, deca nam svojim nemirom govore da im je potrebna pomoć, podrška. Ovaj prostor omogućava zadovoljenje njihove potrebe za relaksacijom", objašnjava direktorka škole.

Svečanosti je prisustvovala i Sanja Stojanović, član Gradskog veća zadužena za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci.

Senzornu sobu koristiće deca i mladi čije su poteškoće najčešće u vezi sa preteranom ili smanjenom senzornom osetljivošću, a trebalo bi da pomogne pravilnom razvoju detetovog doživljaja spoljašnjeg sveta, kontroli agresije i u relaksaciji. Korišćenjem umirujućih zvukova prirode, optičkih vlakana, projektora, vodenog stuba u boji sa ribicama, kao i aromaterapije u senzornoj sobi stimulišu se čula vida, sluha, dodira, dovode se u normalu osećaji hiper i hiposenzitivne dece, kontroliše se njihova agresija i mališani se uvode u relaksaciju.

Sredstva za opremanje ove sobe obezbedili su korisnici kompanije „Vip mobile“ slanjem SMS poruka, priključivši se na ovaj način humanitarnoj akciji koju je ovaj operater, u saradnji sa Narodnom kancelarijom, pokrenuo krajem prošle godine.

Naime, senzorna soba u Novom Sadu peta je po redu u Srbiji, a za nabavku opreme koja je uvezena iz Velike Britanije, adaptaciju prostorija i edukaciju terapeuta donirano je oko 5 miliona dinara.senzor3.jpgsenzor4.jpgsenzor1.jpgsenzor.jpgsenzor2.jpgsenzor5.jpg

 

 

 

 
< Prethodno   Sledeće >