Početna arrow Aktuelnosti arrow DIVČIBARE NA DLANU
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
DIVČIBARE NA DLANU
U periodu 18-19.06.2010. godine, 83 učenika i korisnika Srednje škole, Dnevnog boravka i Radnog centra „Milan Petrović“ uz personalnu asistenciju nastavnika i radnih instruktora u saradnji sa turističkom agencijom „Avenija putovanje“ je organizovala školsku ekskurziju na Divčibare, visoravan koju po predanju nazivaju i „devojačke bare“.

Ekspedicija škole „velikog srca“ je tog prelepog dana do krajnjeg mesta odredišta, planinskog centra nadomak Valjeva posetila niz kuturnih znamenitosti koje su značajne za Kolubarsko-moravički okrug.

Na putu Šabac-Valjevo kod mesta Draginje bili smo u prelepom manastiru Kaona, koji je po narodnom predanju u 14. veku sagradila Ikonija, sestra Miloša Obilića. Manastir je posvećen svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, a kapela Presvetoj Bogorodici. Današnja crkva je podignuta 1892. godine, zidana je u vizantijskom stilu, ciglom na kamenom temelju u koji su uzidani svi spomenici sa monaškog groblja u manastirskom krugu.

Ovo sveto mesto okružuju dve male rečice od kojih je napravljen ribnjak. Tu je i čudesna kapela Rodežestva Hristovog koja je u potpunom mraku, dok se u sklopu ovog predivnog kompleksa od nekoliko hektara nalazi i izvor posvećen Istočnom Petku. Voda čija je temperatura uvek 11 stepeni je lekovita, posebno za oči.

Nakon ponovno pridobijenog mira i tišine, nezaboravnih slika zelenila manastirskih livada i mirisa bele magnolije, pustolovina do Divčibara se nastavila u Brankovini, znamenitom mestu, jedinstvenoj kulturnoj i istorijskoj celini, u okviru koje je prva slova sricala poznata srpska pesnikinja Desanka Maksimović.

U crkvi Svetih Arhanđela, zadužbine Prote Mateje, dobro je očuvana riznica koju čine predmeti, bogoslužbene knjige i istorijski dokumenti iz 18. i 19. veka. Pored crkve i svetlih grobova u okviru kompleksa Brankovina, korisnici Radnog centra i Dnevnog boravka su posebno bili oduševljeni starom školskom zgradom, u okviru koje je postavljena muzejska izložba posvećena razvoju školstva i prosvete u to vreme.

Baš na kraju ove jedinstvene posete, u dalekoj Južnoj Africi naša fudbalska reprezentacija je započela svoj drugi meč na Svetskom prvenstvu protiv reprezentacije Nemačke. U tom trenutku sjajna atmosfera među učenicima i korisnicima se prenela u autobus, i uz napet radio prenos susreta, naravno konačne pobede stigli smo u hotel „Maljen“ na Divčibarama.

U isčekivanju najvažnijeg događanja na ekskurziji - žurke, u poslepodnevnim časovima obišli smo prirodne lepote ove vazdušne banje, lokalnu pijacu, suvenirnice, sportski kompleks u okviru hotela „Divčibare“, kao i mnoštvo turističkih objekata.

O večernjom izlasku nećemo da trošimo reči, slike same govore...činjenica je, ujutru niko nije hteo da ide kući, a naredna ekskurzija, koja će biti organizovana početkom sledeće školske godine je već dogovorena.dip7.jpgdip.jpgdip1.jpgdip6.jpgdip8.jpgdip2.jpgdip4.jpgdip5.jpgdip9.jpgdip10.jpgdip11.jpgdip12.jpgdip15.jpgdip13.jpgdip16.jpgdip17.jpgdip18.jpgdip19.jpgdip20.jpgdip21.jpgdiv22.jpgdip23.jpgdip24.jpgdip25.jpgdip3.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >