Početna arrow Aktuelnosti arrow PRVA NAGRADA NA “ENZIMI ZA MIR”
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
PRVA NAGRADA NA “ENZIMI ZA MIR”
Pod pokroviteljstvom Odeljenja za kulturne politike i komunikacije Grada Rima ovog meseca (jun) je svečanom dodelom nagrada u glavnom gradu Italije završeno trinaesto izdanje Međunarodnog takmičenja “La scuola di pace”, odnosno “Enzimi mira - Drvo boje”, u okviru kojeg je učestvovala i ŠOSO “Milan Petrović”.

Na temu prirode i mira, škole, odnosno deca Mediterana i sveta su svojom kreativnošću izgrađivala zajedno mostove mira i tolerancije, a u isto vreme se nadmetala u pet kategorija - BIOSKOP (kratki filmovi na temu mira i tolerancije), KALENDAR (ilustracije na temu “Mape puta za mir 2011”, ART (crteži, skulpture, ilustrovane knjige i razna umetnička dela), PRIČA (ilustracija priče ili pesme na tri strane i FINI MEDITERANSKI SVET (kreiranje kulinarskih recepata sa prirodnim sastojcima iz mediteranskih zemalja i sveta).

Naša obrazovna ustanova je dobila prvu nagradu za “kratak” film u kategoriji BIOSKOP, u okviru kojeg se škola “velikog srca”, odnosno Edukativni kamp na Čeneju, predstavila/o u punom sjaju. Naime, u martu ove godine pred najveći hrišćanski praznik, Uskrs, na školskom kampu se okupio veliki broj učenika, korisnika i nastavnika ŠOSO “Milan Petrović”, i tom prilikom je nastao nagrađeni dokumentarac, u okviru kojeg su uz pesmu i druženje srednjoškolci - smer pripremači namirnica i pekari, pripremili tradicionalni ručak na Veliki petak.

Film možete pogledati na www.lascuoladipace.org Pored nagrađenog dokumentarca, škola je kokurisala i u kategoriji PRIČA, gde je oslikana pesma Duška Radovića „Zamislite“. Takmičenje u Srbiji je sprovedeno u saradnji sa Kancelarijom ARCS - ARCS kulturu i razvoj u Novom Sadu.

U svih dvanaest prethodnih izdanja takmičenja “Enzimi mira studenata i učenika” u mnogim školama u Italiji, i drugim zemljama su pokazala, da kroz stvaranje dela visoke umetničke vrednosti punih snažne emocionalne sadržine, deca kroz umetnost izražavaju želju za mir i poštovanje, kao i ljubav prema prirodi.

Ove godine cilj manifestacije je bilo stvaranje zajedničkog zagrljaja mira i solidarnosti među decom i mladima koji žive u Italiji, na obali Sredozemnog mora, kao i decom širom sveta, sa posebnom pažnjom na omladinu na Haitiju.film13.jpgfilm15.jpgfilm17.jpgfilm19.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >