Početna arrow Aktuelnosti arrow ODRŽANI DANI AUTIZMA - “KIŠOBRAN ZA SVE”
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
ODRŽANI DANI AUTIZMA - “KIŠOBRAN ZA SVE”
U organizaciji Organizacione jedinice za tretman osoba sa autizmom ŠOSO „Milan Petrović“ i Društva za pomoć osobama sa autizmom grada Novog Sada u perodu od 19. do 30. aprila 2010. godine na više destinacija u našem gradu održala se akcija “Dani autizma” u Novom Sadu, u okviru medijske kampanje “Kišobran za sve”.

Na Pozorišnom trgu 21.04.2010.godine upriličena je ulična akcija “Kišobran za sve”, u okviru koje su su učestvovala deca i omladina sa autizmom iz ŠOSO “Milan Petrović”, članovi njihovih porodica i njihovi terapeuti. Cilj akcije je podsticanje razvijanja pozitivnih stavova prema osobama sa autizmom u našoj lokalnoj zajednici i uklanjanje predrasuda.

Akciju je svojim prisustvom podržala i direktorka ŠOSO “Milan Petrović” mr Slavica Marković, a pozivu da se pridruže ovoj manifestaciji odazvali su se i učenici iz drugih organizacionih jedinica naše škole, učenici iz OŠ “Petefi Šandor”, OŠ “Kosta Trifković”, OŠ “Ivo Lola Ribar”, sve iz Novog Sada i OŠ “Jovan Dučić” iz Petrovaradina. Akciju su podržala i deca iz Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” iz Novog Sada, pridruživši nam se u velikom broju.

Naš skup su uveličali i predstavnici nevladinih organizacija: Savez za pomoć osobama ometenim u razvoju, Društvo za pomoć osobama sa Langdon Down sindromom i Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Prema procenama u uličnoj akciji je učestvovalo oko 500 učesnika, a akcija je protekla uspešno i razdragano čemu je doprinelo održavanje Javnog inkluzivnog časa plesa pod rukovodstvom Roberta Gomboša.

Članovi Društva za pomoć osobama sa autizmom i predstvanici ŠOSO “Milan Petrović” su tog prelepog prepodneva delili prolaznicima promotivni materijal i predstavili proizvode najstarijih učenika sa autizmom, proizvedenih u tkačkoj, modelarskoj i likovnoj radionici.

autizama1.jpgautizama2.jpgautizama3.jpgautizama4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svečana manifestacija povodom 10-to godišnjice rada Organizacione jedinice za tretman osoba sa autizmom u okviru ŠOSO “Milan Petrović” održana je 30.04.2010. godine u Studiju M.

Najpre je prvu samostalnu izložbu crteža i slika učenice sa autizmom Anamarije Brašnjo otvorila Dragana Pašćan, dipl. defektolog oligofrenolog. Nakon izložbe održana je priredba. U prvom delu svečanosti goste je pozdravila direktorka ŠOSO “Milan Petrović” mr Slavica Marković. O programima za rad sa osobama sa autizmom govorila je mr Daniela Tamaš, rukovodilac Organizacione jedinice za tretman osoba sa autizmom. Nakon oficijelnog dela učenici sa autizmom različitih uzrasta su u jednočasovnom programu kroz pesmu, igru, recitaciju i glumu pokazali svoju kreativnosti, veštine i sposobnosti. Svečanost su svojim nastupom u završnoj tački programa uveličali članovi Inkluzivnog hora “Ison“.

Nakon programa gosti su imali priliku da uživaju u koktelu koji su pripremili učenici srednje škole ŠOSO “Milan Petrović“, smer pripremači namirnica pod rukovodstvom nastavnika Predraga Puzića. U organizaciji programa su učestvovali terapeuti učenika sa autizmom iz svih programa osnovne škole i dnevnog boravka za omladinu i odrasle sa autizmom ŠOSO “Milan Petrović”.

Kolege i učenici iz srednje škole ŠOSO “Milan Petrović” su dali svoj značajan doprinos u organizaciji proslave pripremajući scenografiju za binu. U Grafičkom studiju ŠOSO “Milan Petrović” štampane su brošure pod nazivom “10 godina organizacione jedinice za tretman osoba sa autizmom”. Brošura je predata kao poklon brojnim saradnicima, a uz brošuru, saradnicima, donatorima i pojedincima koji su prijateljski podržavali rad Organizacione jedinice za tretman osoba sa autizmom dodeljene su i zahvalnice koje su proizvedene u Radnom centru ŠOSO “Milan Petrović”.

Manifestaciji su prisustvovali brojni mediji, čime smo zaokružili dvonedeljnu medijsku kampanju “Kišobran za sve” u okviru akcije “Dani autizma”.autizama7.jpgautizama.jpgautizama5.jpgautizama6.jpgautizama9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru akcije „Dani autizma“ 23.04.2010.godine ŠOSO „Milan Petrović“ su posetili studenati Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Univerziteta u Beogradu. Cilj posete je upoznavanje studenata oligofrenološkog smera sa programima rada sa decom, omladinom i odraslim osobama sa autizmom u okviru ŠOSO “Milan Petrović“.

Studentima i njihovoj asistentkinji Mirjani Đorđević je dobrodošlicu poželela direktorka škole mr Slavica Marković, a nakon uvodnog dela, rukovodilac Organizacione jedinice za tretman osoba sa autizmom mr Daniela Tamaš je studentima predstavila programa za rad sa osobama sa autizmom od rane intervencije do odraslog doba.

Dragana Pašćan, dipl defektolog oligofrenolog je predstavila osnove Marte meo metode i njene primene u radu sa decom sa autizmom. Nakon teorijskog dela studenti su imali priliku da obiđu osnovnu školu i Dnevni boravak za osobe sa autizmom u Temerinskoj ulici i upoznaju se sa decom sa autizmom predškolskog, školskog uzrasta i odraslima. Tokom obilaska studenti su zahvaljujući terapeuta u različitim programima za osobe sa autizmom mogli da vide kako izgleda praktičan rad i čuju njihova iskustva.

Na kraju posete studenti su izrazili veliko zadovoljstvo posetom i prijemom na koji su naišli u našoj školi. Ovu posetu okarakterisali su kao dragoceno iskustvo koje će im značajno koristiti u daljem radu, ali i prilikom izbora radnog mesta u skoroj budućnosti.autizama8.jpgautizama10.jpg

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takođe je u okviru akcije „Dani autizma“ u organizaciji ŠOSO „Milan Petrović“ i Društva za pomoć osobama sa autizmom grada Novog Sada u prostorijama naše škole, Braće Ribnikar br.32 održane su dve tribine.

U ponedeljak 26.04.2010.godine održano je predavanje pod nazivom: „Pomak u autizmu - biomedicinski protokol i tretman“. Voditelji tribine su bile dr Sanja Tončić i dr Marta Molnar. Na tribini su predstavljeni rezultati istraživanja u oblasti metabolizma dece sa autizmom. Uvođenje biomedicinskog protokola i tretmana dece sa autizmom u medicinsku praksu predstavljaće veliki pomak u svetu medicine u našoj zemlji.

Druga tribina pod nazivom: „Inkluzija dece sa autizmom u školama i vrtićima“ održana je 29.04.2010.godine, a izlagači na tribini bile su: Sonja Paripović, OŠ „Sonja Marinković“, Novi Sad; Violeta Strahinjević, ŠOSO „Milan Petrović“, Novi Sad i Olivera Brkić, predsednik DPOSA NS. Na tribini su predstavljena dosadašnja iskustva u primeni inkluzivnih programa za decu sa autizmom i prezentovan je film na temu inkluzije dece sa autizmom u redovnim vrtićima i školama.

Posetioci tribina bili su prvenstveno roditelji dece sa autizmom i njihovi terapeuti, a bili su prisutne i kolege koje rade sa osobama sa autizmom iz ustanova u drugim gradovima, predstavnici brojnih osnovnih škola iz Novog Sada i okoline predstavnici kancelarije Pokrajinskog ombudsmana, predstavnici Školske uprave, Pedagoškog fakulteta, Centra za socijalni rad i Razvojnog savetovališta iz Novog Sada.

 

 

 

 
< Prethodno   Sledeće >