Početna arrow Aktuelnosti arrow GRADSKA BIBLOTEKA NASTAVLJA SARADNJU SA ŠKOLOM
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
GRADSKA BIBLOTEKA NASTAVLJA SARADNJU SA ŠKOLOM
Direktor biblioteke Grada Novog Sada Dragan Kojić sa saradnicom posetio je školu, i tom prilikom se sa direktorkom naše institucije Slavicom Marković dogovorio o intenzivnijoj saradnji i i podršci biblioteci naše škole.

Gradska biblioteka u Novom Sadu nastavlja tradiciju Srpske novosadske čitaonice koja je osnovana 23. septembra 1845. godine.

Svoje programske aktivnosti Biblioteka realizuje u preko 20 ogranaka na području opština Novi Sad, Petrovaradin i Sremski Karlovci. U Biblioteci, kao časnici, radili su znameniti ljudi naše kulture - kao Jovan Hadžic, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić i drugi. Dugo vremena, u svojoj istoriji, bila je i duhovno ognjiste svoga naroda. Osnovala je 1861. godine i Srpsko narodno pozoriste.

Danas Gradska biblioteka predstavlja značajnu ustanovu kulture i jedna je od najvećih javnih biblioteka pozajmnog tipa u Republici. Osim drugih i zakonom utvrđenih zadataka, Biblioteka se bavi i izdavačkom delatnošću. U središtu izdavačkog interesovanja Biblioteke su, pre svega, zavičajna i kulturna prošlost Novog Sada i same ustanove, koja se realizuje kroz posebna izdanja ili u edicijama „Blago zavičaja“, „Baštinik“, „Zavičaj i Novosadski manuskript“.

gradska biblioteka.jpg 

 
< Prethodno   Sledeće >