Početna arrow Aktuelnosti arrow „DRUŠTVENO-ODGOVORNO POSLOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM“
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
„DRUŠTVENO-ODGOVORNO POSLOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM“
U Skupštini grada Beograda 18.marta 2010.godine održan je završni skup u okviru projekta „Društveno-odgovorno poslovanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom“, koji su sproveli Unija poslodavaca Srbije i Međunarodna organizacija rada u saradnji sa Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije.

Konferenciju, kojoj je prisustvovao i stručni tim ŠOSO „Milan Petrović“ otvorio je zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić, i tom prilikom naglasio je da naša zemlja ne oskudeva u zakonima, ali da nažalost ima veoma malo ljudi koji su spremni da zakone u praksi sprovedu.

Konkretno, Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom veoma je bitan jer velik broj osoba sa invaliditetom željno čeka nova rešenja. U Srbiji ih ima više od 700.000, a izuzetno mali broj njih je zaposleno. Zato se nadam da novi zakon neće ostati samo mrtvo slovo na papiru, rekao je Krkobabić.

Na ovom Zakonu zajedno su radili Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Prema rečima Tatjane Prijić, načelnice Odeljenja za normativne poslove u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, bitno je da na implementaciji zakona budu angažovani svi: od republičkih institucija, preko sindikata i poslodavaca do lokalnih samouprava, uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje. Zakon je stupio na snagu maja 2009. godine, a obaveza poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom 23. maja ove godine. Rukovodilac grupe za normativno-pravne poslove u Ministarstvu rada i socijalne politike Jelena Kotević je iznela alarmantnu činjenicu da 70% OSI finansijsku podršku ostvaruje preko penzijsko-invalidskog osiguranja i tuđe nege i pomoći, dok je samo 30% OSI u radnom odnosu.

Nacionalni koordinator u Međunarodnoj organizaciji rada za Srbiju Jovan Protić podržava zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali naglašava da sva pitanja u vezi sa sprovođenjem Zakona treba rešiti do datuma njegove implementacije.

Ispred nove organizacione jedinice u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje koja je direktno usmerena na zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Vanja Zlatković je istakla, da će svi zainteresovani u svim filijalama NZS moći da dobiju sve potrebne informacije oko procesa zapošljavanja OSI.

Dr Damjan Tatić, koji je aktivno učestvovao u sprovođenju ovog projekta, u svom efektnom izlaganju se osvrnuo na realne barijere u primeni na sprovođenje novog Zakona. On je izjavio da polovina OSI koji se nalazi na evidenciji NZS (ukupno oko 22.000) ima završen I i II stepen stručne spreme, i da ta činjenica ne ide u prilog zapošljavanju OSI, ali je napomenuo da primena svih odredbi novog Zakona treba da bude dosledna, i da će osnovni cilj svih organizacija koje se bave OSI biti faktor motivisanosti osoba sa invaliditetom da pronađu posao.

Iako do sada nije postojala obaveza vođenja podataka, prema procenama svega oko 21.000 osoba sa invaliditetom je u radnom odnosu, iako je čak 160.000 njih u radnom uzrastu i ima sposobnost za rad. Podaci Ministarstva za rad i socijalnu politiku pokazuju da je stopa nezaposlenosti invalida čak 75 odsto. Zato se od svih poslodavaca očekuje profesionalno odgovorno poslovanje i dosledna primena obaveza novog zakona.

Direktor Sektora za pravne poslove i socijalni dijalog Unije poslodavaca Srbije Nataša Zavođa je napomenula da će u odnosu na ukupan broj zaposlenih, poslodavcima sa primenom novog Zakona biti nametnuta obaveza da zaposle i osobe sa invaliditetom.

Zakon za poslodavce podrazumeva različite načine ispunjavanja ove obaveze. Prvi jeste da osobe sa invaliditetom ostvare svoje pravo na rad, to jest da se direktno zaposle, drugi je isplata zarada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje ovih osoba i treći način je kupovina proizvoda ili vršenje usluga sa ovim preduzećima. Ukoliko poslodavac ne izvrši svoju obavezu ni na jedan od ovih načina, obavezan je da plati penale u budžetski fond koji je namenjen isključivo profesionalnom osposobljavanju osoba sa invaliditetom spram potreba poslodavaca i njihovom uključivanju na tržište rada. Novoosnovane firme oslobođene su ove obaveze dve godine, kao i oni poslodavci koji zapošljavaju do 20 ljudi. Oni, pak, koji imaju više od 20 zaposlenih moraju da zaposle po jednu osobu sa invaliditetom i na svakih narednih 50 zaposlenih još po jednu.

O samom projektu koji je trajao u periodu od septembra 2009.godine do marta 2010.godine, a čiji je osnovni cilj bila senzabilizacija poslodavaca po pitanju zapošljavanja OSI i podizanja kolektivne svesti i olakšavanju inkluzije osoba sa invaliditetom u radne procese govorila je Nataša Zavođa.

Sprovođenje pojedinačnih aktivnosti, realizovano je u okviru 10 okruglih stolova i 4 sektorske radionice po gradovima Srbije: bankarski sektor, Gradska uprava i Javna komunalna preduzeća iz Beograda, prehrambena industrija i veliki trgovinski lanci.

Obuku je prošlo 77 osoba, a tokom projekta prema rečima Zavođe, Unija poslodavaca Srbije ostvarila je parterski odnos sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvom rada i socijalne politike i Nacionalnom službom za zapošljavanje, dok je napomenula potpuno pasivan odnos sa Ministarstvom prosvete. U daljem izlaganju izložila je činjenicu nepostojanje evidencije o stvarnom broju OSI koji su spremni za uključivanje u radni odnos, zatim pitanje nepostojanja službi podrške i personalnih asistenata i jedno od osnovnih pitanja, da li se prilikom zapošljavanja OSI gube ranije stečena prava (tuđa nega i pomoć, borački dodatak...).

Nataša Zavođa je na primeru 21 društveno odgovorne kompanije sa 7.500 zaposlenih navela kako bi trebalo da funkcioniše implementacija Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Na ukupno 7.500 zaposlenih radnika, 21 preduzeće bi trebalo da zaposli 750 OSI, a u slučaju ne izvršenja obaveza, poslodavci su u obavezi da u Fond uplate novčana sredstva tzv. penale, tako da bi na ovom primeru to iznosilo oko 50 miliona dinara mesečno.

Ispred ŠOSO „Milan Petrović“ direktorka naše obrazovne ustanove Slavica Marković je kroz kratkometražni film prisutnima predstavila Radni centar, kao primer dobre prakse zapošljavanja OSI kroz ovakve institucije.

Osnovni zaključak ovog skupa je da se sprovođenjem novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom poveća zaposlenost OSI, a ne da se implementacija zakona pretvori u efikasan mehanizam za prikupljanje sredstava u budžetski fond.

poslodavci1.jpgposlodavci2.jpgposlodavci.jpgposlodavci3.jpgposlodavci4.jpgposlodavci5.jpgposlodavci8.jpgposlodavci6.jpgposlodavci9.jpgposlodavci10.jpgposlodavci7.jpg

 

 
< Prethodno   Sledeće >