Početna arrow Aktuelnosti arrow ŠKOLA PO MERI DETETA
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
ŠKOLA PO MERI DETETA

U organizaciji „Save the Children UK“, a uz podršku Ambasade Velike Britanije 03.02.2010. godine održana je Konferencija o inkluzivnom obrazovanju pod nazivom „Škola po meri deteta“, na kojoj je učestvovala i delegacija iz ŠOSO „Milan Petrović“.

Ova konferencija, koja je deo projekta „Inkluzivno obrazovanje u Srbiji i Crnoj Gori“ u velikoj meri dala je odgovore na pitanje koliko je Srbija blizu sistematskoj promeni obrazovanja.

U ime ministra prosvete u Vladi Srbije, skupu se nakon uvodnih reči Britanskog Ambasadora u Srbiji, Stephena Wordwortha, obratila pomoćnica ministra Vesna Fila, koja je, u svom izlaganju poseban akcenat stavila na reformu obrazovnog sistema, posebno u segmentu unapređenja obrazovanja dece sa smetnjama u razvoju.

Za obrazovanje ove populacije u Srbiji, obično se vezuje niz teškoća na koje su mailazili svi akteriu obrazovanju, a posledice su najviše trpela deca sa smetnjama i njihovi roditelji, izjavila je pomoćnica ministra i dodala, da je donošenje Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, 2009. godine, otvorio niz rešenja za unapređivanje obrazovanja dece sa smetnjama u razvoju.

Vesna Fila je dalje napomenula da je Zakon o udžbenicima i nastavnim sredstvima, koji je Skupština usvojila zajedno sa krovnim zakonom, uspostavio pravni okvir za niskotiražne udžbenike (namenjeni deci sa smetnjama u razvoju, deci iz nacionalnih manjina itd), a da su pravi doprinos u prevazilaženju prepreka na putu ka inkluzivnom obrazovanju, dali ljudi, timovi, koji su prepoznali značaj ovog obrazovanja. Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete će uvek davati podršku projektima i aktivnostima, koji pomažu kvalitativno uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u obrazovni sistem.

Na ovoj nacionalnoj konferenciji su govorili i svi ključni akteri u oblasti obrazovanja, predstavnici ministarstva prosvete Crne Gore, viši savetnik za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, Ministarstvo prosvete i nauke Crne Gore, Tamara Milić, Sabra Dragovoja, koordinator Programa inkluzivnog obrazovanja, iz organizacije „Save the children“, Dušanka Gačić Bradić, lokalni koordinator projekta, Vesna Gavrić i direktor ŠOSO „Milan Petrović“, Slavica Marković.

Učesnici konferencije su se osvrnuli na desetogodišnji zajednički rad u oblasti inkluzivnog obrazovanja u Srbiji, predstavljena su dva modela inkluzivnog obrazovanja koji su razvijeni u okviru projekta „Inkluzivno obrazovanje u Srbiji i Crnoj Gori, vrtić, škola po meri deteta“.

To je inkluzivni model rada u višim razredima osnovne škole i model specijalne škole kao servisnog centra. Inkluzivni model rada u višim razredima osnovnih škola pilotiran je u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Beograda, dok je model razvoja specijalne škole kao servisnog centra razvijen i pilotiran u četiri predškolske ustanove i osam osnovnih škola širom Srbije.skola po meri.jpgskola po meri1.jpgskola po meri2.jpgskola po meri3.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >