Početna arrow Aktuelnosti arrow PER.ART PONOVO ODUŠEVIO
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
PER.ART PONOVO ODUŠEVIO
U predivnoj atmosferi Galerije Matice srpske i pred velikim brojem prijatelja i ljubitelja umetnosti 05.02.2010. godine otvorena je izložba likovnih radova “Nešto lepo u tebi” (Retrospektiva izložba likovnih radova 2005-2010), kojom je organizacija Per.Art predstavila svoj petogodišnji rad u okviru programa Umetnost i inkluzija.

Tokom prethodnih godina kroz različite cikluse umetničkih i istraživačkih radionica članovi grupe su zajedno sa afirmisanim umetnicima proučavali savremena i tradicionalna likovna izražajna sredstva i forme, a samim tim razvijali sopstveni likovni izraz.

Tako je u periodu od 2005. do 2010. godine nastalo niz izložbi koje su u potpunosti potvrdili višegodišnje prisustvo osoba sa intelektualnom ometenošću na domaćoj savremenoj likovnoj sceni.

lepota.jpglepota1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tako je na početku rada ove organizacije 2005/2006.godinu u okviru predstave “Potraži me”, likovni proces od strane članova trupe shvaćen kao deo pozorišnog, i kao sredstvo za prenošenje teksta, pokreta i teme u crtež ili sliku, odnosno scenografiju i kostim.

Izložba “Prepisivanje” nastala je na inicijativu dve članice ove organizacije Natalije Vladisavljević i Jelene Stefanovske, koje su kroz beleške i crteže tokom čitave 2006. godine predano radile na razvijanju svoje ideje o beleženju “važnih stvari za pozorište”.

Tema radionice u okviru izložbe “Likovi” iz 2007. godine bili su likovi iz knjige kratkih priča i pesama “Ovako ima smisla da živim ovako”, autorke Natalije Vladisavljević. Tako su nastali Princ, Princeza, Komandant Džek, Alisa, Mali anđeo, Pingvin, Sveštenik I Zlatna ribica - lutke od papira, metala, plastelina I ostalih materijala.

lepota3.jpglepota4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nastavku istraživanja različitih disciplina likovne umetnosti tokom performansa “Trešnja Lovor Lešnik Zova Dud” (2008. godine), novi kreativni proces izmešten je prostora školske učionice u javni prostor grada. Tokom ovog poduhvata članovi organizacije su priče, pesme, istorijske zapise, fotografije, plodove, listove, sok, karamele i sve drugo što su znali o trešnji, lovoru, lešniku, zovi I dudu, preneli na zidove kuća, trotoaru, u hladovini, u krošnjama drveća, visokim kapijama, napuštenim trafikama, stepeništima, prašnjavim prozorima…

Tema ciklusa likovnih radova “Veoma važna osoba” iz 2009. godine bile su veoma važne ženske osobe iz života članova ove grupe, omiljene ženski likovi iz njihovog okruženja, kao i javne ličnosti o čijem životu i delu su članovi Per.Arta učili tokom procesa rada.

Program Umetnost i inkluzija postoji od 1999. godine. Osnovni ciljevi programa su stvaranje uslova za neposrednu saradnju osoba sa intelektualnom ometenošću i profesionalnih umetnika iz oblasti likovne, plesne i pozorišne umetnosti, kao i javno predstavljanje rezultata ove saradnje - predstava, izložbi i kratkih književnih formi - ravnopravno sa drugim aktuelnim umetničkim projektima na domaćoj i međunarodnoj umetničkoj sceni.

Izložbeni radovi: Jelene Stefanovske, Natalije Vladisavljević, Snežane Bulatović, Marine Sremački, Beate Perge, Marijane Šugić, Gorana Gostojića, Dejana Šuljana, Vuka Vukovića, Marka Bašice, Bojane Stojanović i Mihajla Petrovića

Voditeljke radionica: Nataša Murge Savić - vizuelna umetnica, Dragana B. Stevanović - vizuelna umetnica, Tatjana Tucić - pozorišna pedagoškinja

Stručna saradnica: Dragana Galović - defektolog

Direktor programa „Umetnost i inkluzija” : Saša Asentić - performer i kulturni radnik

Izložbu “Nešto lepo u tebi”, koju svakako treba videti, biće postavljena u Galeriji Matice Srpske do 20.02.2010. godine.

lepota2.jpglepota5.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >