Početna arrow Aktuelnosti arrow SVETI SAVA OBELEŽEN I U NAŠOJ ŠKOLI
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
SVETI SAVA OBELEŽEN I U NAŠOJ ŠKOLI
Kao i u svim obrazovnim ustanovama širom Srbije, nastavnici i đaci ŠOSO “Milan Petrović” su 27. januara obeležiti školsku slavu Svetog Savu.

Uz prisustvo brojnih prijatelja, Savindan je u našoj školi upriličen svečanom priredbom “Sveti Sava braću miri”. Kao uvertira u sjajnu predstavu koju je po tekstu Protojereja-Stavrofora Mateje Matejića uz partnju školskog inkluzivnog hora “ISON” prikazala dramska sekcija srednje škole - Teatar dobrih vibracija, na malu scenu Plave sale objekta u Braće Ribnikar izašli su osnovci(podmladak), i izveli resital “Ko je bio Sveti Sava”.

Praznik Svetog Save, prosvetitelja i osnivača autokefalne Srpske crkve i njenog prvog arhiepiskopa, koji je svojim zaslugama uveden u red najpoštovanijih svetitelja, tradicionalno je i u našoj školi obeležen sečenjem slavskog kolača, a proslava je za sve prisutne nastavljena prigodnom zakuskom.

Sveti Sava je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.s sava (2).jpgs sava (1).jpgs sava.jpgs sava (5).jpgs sava (4).jpgs sava (3).jpg

 
< Prethodno   Sledeće >