Početna arrow Aktuelnosti arrow Predavanje o epilepsiji
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
Predavanje o epilepsiji
U okviru programa obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u prostorijama Dnevnog boravka ŠOSO “Milan Petrović” 3.decembra 2009. godine održano predavanje na temu “Epilepsija”.

Ovo izuzetno dragoceno izlaganje za sve roditelje i zaposlene u Dnevnom boravku vodio je lekar u Domu zdravlja Novi Sad dr spec.pedijatar-epileptolog Branislav Đurđević.

Edukacija je imala informativni karakter o najvažnijim karakteristikama epilepsije, najčeššćim formama manifestovanja epileptičnih napada, tretmanu I prvoj pomoći osobi u stanju epi napada.

U interaktivnoj razmeni slušalica sa predavačem dato je na značaju važnosti redovne primene propisane medikamentozne terapije kako bi epilepsija bila dobro kontrolisana. Slušaoci su upoznati sa dijagnostičkim metodama za utvrđivanje epilepsije, faktorima rizika za njen nastanak diferencijalnoj dijagnostici i razlikovanju epileptičnih ispada od sličnih kriza svesti drugačije etiologije.

Dato je na značaju međusobnom odnosu između terapeuta i porodice osobe koja ima epilepsiju kao odnosu poverenja I otvorenosti radi dobrobiti osobe koja živi sa epilepsijom.

Zaključeno je da se epilepsija javlja pridruženo drugim poremećajima funkcije mozga ali se može javiti iz punog zdravlja kao samostalan poremećaj. Prema statističkim podacima relativno veliki deo svetske populacije boluje od epilepsije pa je stoga važno biti informisan o ovom poremećaju kako bi se izbegle sve zablude o epilepsiji i različite predrasude socijalne okoline i samih obolelih prema ljudima koji od nje boluju.

Predavanju je prisustvovalo desetak roditelja korisnika sa epi, zaposleni u Dnevnom boravku I direktor škole mr Slavica Marković, koja je bila inicijator ovog edukativnog skupa.

epi.jpg 

 
< Prethodno   Sledeće >