Početna arrow Aktuelnosti arrow "Limenke sakupljaj - okolinu sačuvaj"
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
"Limenke sakupljaj - okolinu sačuvaj"
U organizaciji Fonda za povraćaj i reciklažu limenki firme „RECAN“ iz Beograda u Plavoj sali naše škole 03.decembra 2009. godine održano je predavanje pod nazivom „Limenke sakupljaj - okolinu sačuvaj“.

Upotrebljene limenke za piće od aluminijuma i čelika mogu da se recikliraju u potpunosti, neograničeni broj puta, bez gubitka u kvalitetu limenke.

Reciklirana limenka za piće vraća se na police prodavnica kao nova limenka za samo 60 dana. Reciklaža, kako aluminijumskih, tako i čeličnih limenki je višestruko korisna za zaštitnu živnotne sredine.

U poređenju sa proizvodnjom od primarnog aluminijuma iz boksita, putem reciklaže moguće je da se uštedi 95% potrebne energije, da se smanji ispuštanje CO2 (gas efekta staklene bašte) za 95% i da se uštedi 97% vode. Reciklaža aluminijumskih limenki za piće, takođe, značajno smanjuje potrebu za osnovnom sirovinom, boksitom. Svaka tona reciklirane čelične ambalaže umanji količinu čvrstog otpada za 1,28 tona, i uštedi 40% vode i 85% energije koji su potrebni za proizvodnju nove čelične ambalaže. Reciklaža čeličnih limenki umanjuje i izduvne gasove za 86% i zagađenje voda za 76%.

Ovo predavanje bilo je namenjeno učenicima viših razreda Osnovne škole i korisnicima Radnog centra.

recan2.jpgrecan.jpgrecan1.jpg 

 
< Prethodno   Sledeće >