Početna arrow Aktuelnosti arrow Konferencija "Umetnost i inkluzija - 10 godina rada"
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
Konferencija "Umetnost i inkluzija - 10 godina rada"
Dugogodišnji partner ŠOSO Milan Petrović, udruženje građana Per.Art je povodom desetogodišnjice rada programa „Umetnost i inkluzija“, 28.novembra u Skupštini grada Novog Sada organizovalo konferenciju „Umetnost i inkluzija - 10 godina rada“. Program „Umetnost i inkluzija“ okuplja osobe sa ometenošću u mentalnom razvoju, profesionalne umetnike, defektologe i predstavnike institucija kulture, obrazovanja i socijalne politike.

Cilj konferencije je bio promocija i razvoj interdisciplinarnog pristupa u primeni inkluzije u oblasti javnog kulturnog delovanja, osnovnih ljudskih prava i društvene odgovornosti.

Tokom konferencije, stručnjaci iz oblasti socijalne politike, defektologije, arhitekture, pozorišne, plesne i likovne umetnosti ponudili su svoje iskustvo i znanje kao polaznu osnovu za zajedničko promišljanje modela za unapređivanje inkluzivnih procesa u društvu i kulturi.

Uvodna izlaganja su imali: Saša Asentić, autor i voditelj programa Umetnost i inkluzija, Zorica Grujevski, šefica grupe za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Vera Grkavac, načelnica Uprave za dečju i socijalnu zaštitu Grada Novog Sada, Dragana Pašćan, defektolog ŠOSO „Milan Petrović“, Andrej Bursać, član Gradskog veća zadužen za kulturu i Sonja Konakov, Erste banka .

A nakon toga usledila su izlaganja: • Inkluzija – koncept i njegova primena, Milica Mima Ružičić Novković, predsednica Centra Živeti uspravno • Umetnost u službi ličnih i društvenih promena, Dragana Galović, defektolog • Institucije kulture u promociji inkluzije i pitanje pristupačnosti, Ljilja Vukajlov, arhitektkinja i Saša Asentić, performer i kulturni radnik • Umetnost i inkluzija- 10 godina rada , Igor Burić, novinar i pozorišni kritičar • Pozorišna i plesna umetnost osoba sa ometenošću u mentalnom razvoju Saša Asentić, performer i Olivera Kovačević Crnjanski, plesna pedagoškinja • Likovna i primenjena umetnost osoba sa ometenošću u mentalnom razvoju Nataša Murge Savić, vizuelna umetnica, Dragana B. Stevanović, slikarka i Tatjana Tucić, pozorišna pedagoškinja

Pored svečanog karaktera i obeležavanja jubileja ovog programa, konferencija je u isto vreme i bila korisna prilika za upoznavanje sa stručnjacima iz oblasti inkluzije i ostvarivanje značajnih kontakata za moguće buduće saradnje.

Konferenciju su podržali : Erste banka, Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije i Grad Novi Sad.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i desetogodišnjice programa „Umetnost i inkluzija“ organizacije Per.Art na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta 3.decembra 2009. godine od 19.00 časova biće izvedena predstava „Prelepi snovi imaju nade“, rađene po tekstu Natalije Vladisavljević, člana ove organizacije i korisnice Radnog centra ŠOSO „Milan Petrović“.

per art.jpgper art1.jpgper art2.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >