Početna arrow Aktuelnosti arrow POSETA MANASTIRU GRNČARICA, KOPORIN I POKAJNICA
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
POSETA MANASTIRU GRNČARICA, KOPORIN I POKAJNICA

Sredinom oktobra posetili smo manastire Grnčarica, Koporin i Pokajnica, kao i samoukog umetnika - graditelja maketa objekata od svetskog značaja, Branka Radunkovića. Na izlet su išli polaznici Doma Veternik, učenici naše srednje škole  i njihovi nastavnici.

Prvo smo posetili manastir  Grnčarica, ženski manastir SPC Eparhije Šumadijske, posvećen Sv. Nikoli. Manastir se nalazi u selu Prnjavor, udaljenom oko 10 km od Batočine i oko 15 od Kragujevca. Manastir je nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture. 

U blizini manastira, na oko 100 m udaljenom imanju, sadašnji svoj dom, pronašao je slavonsko – srpski samouki umetnik, jedinstven u svetu, po svom neumornom stvaralaštvu, volji, dobročinstvu, ali i bolu i trpljenju, Branko Radunković i njegova supruga Jovanka. 

Toplina i gostoprimstvo doma Radunković nemaju zaborava - jednom doživljena, večno upamćena. Dočekani i ispraćeni uz zvuk zvona, ponuđeni sokom, kolačima...koje je svakom ponaosob prinela vredna supruga Jovanka, primer su naraštajima. U Brankovom i Jovankinom muzeju, nije nam bilo dozvoljeno ni brošuru o njegovom  i njihovom delu  – kupiti. Sve je bilo na poklon.

Osim što je Branko, rođen davne 1941.godine bez obe ruke,  nadaren da piše ustima, čekić drži bradom i ramenom....neumerni je besednik, pesnik i pojac. Oni koji su imali prilike videti ga kako pravi makete; crkve, manastire , džamije....sa čuđenjem i nevericom bi komentarisali njegovu spretnost i brzinu ukucavanja eksera.

Branko i njegova  Jovanka, svima su dozvolili da se fotografišu sa njima, da se zagrle i da Branko njih zagrli. Redak prizor današnjice.               

Tragedija Brankovog stvaralaštva je, da je u ratu u Hrvatskoj 1991 – 1995. celokupna Brankova imovina, kulturna baština u preko stotinu maketa( koju nije darivao samo svom narodu, već i onom pod čijim okriljem je stvarao tada; - i ostalima, čija je baština bila prikazana Brankovim očima u minijaturnim maketama), uništena je eksplozivom.

Međutim, dela nadarenih, retkih, posebnih, iako ovaj(i ovaj) put nisu uspela biti spašena mirotvornim konvencijama, neuništiva su i trajna.               

Uspomene su bolom  mnogo puta izevocirane, a mladim naraštajima svih strana, dovoljno upozorenje neophodnosti građenja mira. S Brankom i Jovankom toplo smo se razišli, u nadi novog susreta, možda baš u ravnici- vojvođanskoj. 

Sledeća naša stanica, bio je manastir Koporin sa crkvom Sv. Stefana Lazarevića, pravoslavni man. Eparhije braničevske. Nalazi se u blizini Velike Plane i Smederevske Palanke. Manastirska crkva podignuta je za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića (1389-1427).

Monahinja Nina nam je upriličila besedu o manastiru i Svetom despotu Stefanu, a monahinjine godine, ni u jednom trenutku , nisu je pokolebale, da obogaćujući nas srpskom istorijom, neumorno čuva delo despota Stefana i davno minulog vremena, koje svojim umilnim glasom ne prepušta zaboravu.

Posle manastira Koporin, uputili smo se u manastir Pokajnica koji je prvobitno bio crkva brvnara u Starom selu kod Velike Plane, posvećena prenosu moštiju Svetog Nikole. Crkvu je podigao 1818. knez smederevske nahije, vođa i narodni starešina Vujica Vuličević. Nastanak ove crkve smatra se činom pokajanja Vujice Vuličevića koji je učestvovao u ubistvu svoga kuma Karađorđa. Original ikonostas , ostvarenje je Konstanitina Zografa (druga i treća decenija 19. v.) Kao mirska crkva služila je do 1954, kada je pretvorena u manastir. Pri manastiru smo obišli i muzej, gde smo imali prilike videti predmete koje je savremena tehnologija izbacila iz upotrebe, kudelje , vretena fenjere....., životopise istorijskih ličnosti tadašnjeg vremena.U dvorištu manastira, raspoloženi, inspirisani,... otpevali smo nekoliko duhovno- istorijskih pesama i sa zahvalnošću dobročiniteljima manastira, prećutno se nadajući, da će njihova revnost - poboljšati našu.

Organizator puta je bila Agencija Pravoslavne eparhije Bačke Svetnjama u pohode, a vođe puta bili su veroučitelji,  Ljubica Kovačević i Borislav Jović.

manastiri oktobar 2016.jpg

 

manastiri oktobar 2016 1.jpg

 

 
< Prethodno   Sledeće >