Početna arrow Aktuelnosti arrow Nagrada na literarnom konkursu
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
Nagrada na literarnom konkursu

Pedagoški fakultet u Somboru, od ove godine, dodeljuje literarne nagrade “Avram Mrazović” za literarne radove na različite teme u vezi sa obrazovanjem.

Naša učenica, Vanja Kalezić, osvojila je treću nagradu u kategoriji učenika srednjih škola.

Na konkurs je stiglo više od 200 radova iz cele Srbije, a ocenjivani su u tri kategorije: niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i radovi učenika srednjih škola. Stručni žiri čine nastavnici somborskog Pedagoškog fakulteta.

Pročitajte Vanjin rad:

Šta nam poručuje Malala Jusufzai?

 

 Malala Jusufzai je nesvakidašnja devojka-heroina, poznata kao borac za pravo na obrazovanje i slobodu žena. Sa jedanaest, dvanaest godina pisala je tajni dnevnik o svom životu u Pakistanu i postavila ga na blog Bi-Bi-Sija pod pseudonimom.

U toj svojoj borbi preživela je i atentat koji su izveli teroristi iz redova talibana. To je nije sputalo ni ućutkalo, već je u njoj probudilo još veću  hrabrost i snagu da ostvari svoju misiju da svaka devojčica, svako dete bude obrazovano.

Mnogi tinejdžeri u Srbiji ne razmišljaju o tome zašto idu u školu, dok mnoga deca širom sveta još ne znaju da čitaju i da pišu. Malala u svojim knjigama poručuje koliko je obrazovanje važno. Obrazovanje čoveku nudi šansu da bude bolji, olakšava mu da komunicira sa drugima, da spozna i da ga prihvati bez straha i bez predrasuda.

Svojim delom ona me podstiče da i ja slobodno izražavam svoje misli i da se borim za svoja prava. Kao osoba sa invaliditetom susrećem se sa mnogim preprekama i predrasudama. U vrtiću su me stavljali u ćošak da me ne bi u igri povredila druga deca, a ja bih iz ćoška posmatrala tu decu sa suzama u očima. I još mnogo puta bila sam u sličnoj situaciji.

Ranijih godina deca sa invaliditetom su ostajala kod kuće i nisu imala pravo na školovanje. Moj drug iz odelenja Dejan, dete iz Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, nije na vreme krenuo u školu i tako, osamnaestgodina stariji od mene, sedi samnom  u istoj klupi. Svojim primerom on potvrđuje da čovek snažne volje i želje, kakva je kod njega, sve može da učini mogućim. Divim se njegovoj upornosti.

Danas se sve to polako menja. Menja se odnos društva prema deci sa invaliditetom, ali to je vrlo sporo. Moja želja da postanem prevodilac nije ostvarena. Bilo je nemoguće izbeći sve prepreke, od stepeništa do zakona. Želim da istrajem u svom školovanju i da budem primer drugima da ne posustaju  u ostvarivanju svojih ciljeva.

Malala je svojom borbom i smelošću zadivila ceo svet govoreći koliko je moćno obrazovanje: „ Jedno dete, jedan učitelj, jedna knjiga i jedna olovka mogu da promene svet. Obrazovanje je jedino rešenje.“

A,  moja poruka je da ne odustajete na kakve god prepreke nailazili. Cilj obrazovanja je da spreči diskriminaciju i predrasude. Ono oplemenjuje ljude, čini ih boljima, kulturnijima. Obrazovanje pomera granice neznanja, umanjuje strah od nepoznatog i olakšava nam da prihvatimo jedni druge sa svim svojim sličnostima i razlikama.

Vanja Kalezić                                                                                                                                                                      

TP2A odelenje                                                                                                                                                                    

 
< Prethodno   Sledeće >