Početna arrow Aktuelnosti arrow "DODIRNI I OSETI" U SPOMEN ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG
  • English
  • Serbian (latin)

Meni

Login Form


Zaboravili ste lozinku?
"DODIRNI I OSETI" U SPOMEN ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG

Po ideji naše koleginice Snežane Nikolić i uz našu tehničku saradnju u izradi taktilnih dijagrama, u Spomen zbirci Pavle Beljanski otvorena je izložba "Dodirni i oseti", pristupačna i sugrađanima sa oštećenjem vida. O ovoj, izuzetno važnoj postavci za inkluzivni pokret u našoj sredini Snežana kaže:

Inkluzivni pokret je nastao sa ciljem da promoviše ljudska prava u najširem smislu različitosti.  Konvencija UN-a iz 2006. godine naglašava puno i ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda osoba sa invaliditetom. Primena i sproviđenje ovih prava zahteva suštinsku podršku društva utemeljenog na principima inkluzivne filozofije i kulture kao stila života. U suprotnom, deklarativan, a u suštini parcijalni pristup manifestuje se sažaljenjem i prikriva segregaciju osoba sa invaliditetom.

U našem društvu, inkluzivni pristup je najviše zastupljen u obrazovanju, i ponegde u sferi radnog angažovanja osoba sa invaliditetom. Pravo na dostupno i redovno učestvovanje u kulturnim i umetničkim sadržajima tek zadnjih godina postaje sastavni deo života osoba sa invaliditetom. I zato je veoma važno da institucije kulture (muzeji, galerije, biblioteke...) sve češće otvaraju svoja vrata osobama sa invaliditetom prilagođavajući prostor i dostupnost sadržaja.

“Ne dodiruj eksponate”, rečenica koja je dugo vremena ostavljala osobe sa oštećenjem vida, slepe i slabovide van muzeja i galerija, postaje deo prošlosti. Prilagođene izložbene postavke u galerijama omogućavaju osobama sa oštećenjem vida da dožive i uživaju u umetničkim delima - jer mogu da ih taktilno osete i da o njima saznaju više kroz stručno vođenje sa dostupnog audio pomagala. Tako uče  o bogatoj nacionalnoj i svetskoj umetničkoj baštini.

Tišina velikog, otkrivenog nepoznatog prostora, oplemenjena je lepotom ljudskog osmeha i zadovoljstva u saznavanju sveta oko sebe i istinskog uživanja u snazi umetničkog izraza.  Uslišavanjem  iskonske ljudske potrebe za stvaralaštvom - ispunjavamo pravo svakog pojedinca na samostvarenje kao celovite ličnosti. 

Na okruglom stolu uoči otvaranja učestvovali su kustos izložbe Milica Orlović Čobanov, Branka Brkić, sekretar Saveza slepih Srbije, Ivan Kručičan, kustos Narodnog muzeja iz Beograda i naša koleginica Snežana Nikolić.  Izložbu prate audio vodiči za svako dostupni delo, taktilni dijagrami i katalog na Brajevom pismu.

Pozivamo Vas da posetite, dodirnete i osetite izložbu. (svakog dana sem ponedeljka i utorka od 10-18 časova).

Više o izložbi pogledajte na:

http://www.021.rs/Vodic/Muzeji-i-izlozbe/Okrugli-sto-povodom-izlozbe-Dodirni-i-oseti-u-Beljanskom.html 

 

http://rtv.rs/sr_ci/zivot/kultura/umetnicka-dela-dostupna-i-slabovidima_549125.html   

tihomir.jpg

 

sneza.jpg
postavka.jpg
 
< Prethodno   Sledeće >